Америчка војска саопштила је да су ловачки авиони Ф-22 Раптор стигли на Блиски исток, усред пораста тензија у региону и припрема за могућу одмазду Ирана и његових савезника против Израела.

Ово распоређивање је део „прилагођавања положаја америчких снага у региону” како би се „одговориле на претње које представљају Иран и проиранске групе”, саопштила је Централна команда Сједињених Америчких Држава (ЦЕНТЦОМ), не прецизирајући где су тачно послати ови авиони.

Прошле недеље је америчка војска најавила јачање свог војног присуства у региону, слањем више ратних бродова и додатних борбених авиона.

Фото: Профимедиа

 

 

Раније ове недеље, седам Американаца је рањено у ракетном нападу на војну базу у Ираку, нападу који је Вашингтон приписао проиранској групи.

Овај напад је уследио неколико дана након што су четири ирачка проиранска борца убијена у америчком ваздушном нападу.

Иран и његови савезници у Либану, Ираку и Јемену, запретили су Израелу оружаном одмаздом после убиства вође палестинске групе Хамас Исмаила Ханија 31. јула у нападу у Техерану који се приписује Израелу, као и напад на команданта Хезболаха Фуада Шукра, убијеног у израелском нападу у близини Бејрута дан раније.

Израел није званично коментарисао смрт Исмаила Ханије, кога је заменио Јахја Синвар, нови лидер Хамаса у Појасу Газе.

Израел оптужује Синвара да је организовао напад Хамаса 7. октобра на заједнице на југу Израела, у којем је погинуло 1.198 људи, већином цивили, према званичним израелским подацима које је прикупио АФП.

Ф-22 Раптор

Ф-22 Раптор је вишенаменски ловац пете генерације који су развили Локхид Мартин, Боинг и Џенерал Динамикс.

Главни задаци Ф-22 су борба против непријатељске авијације, покривање трупа и позадинских објеката од ваздушних удара и сузбијање непријатељског ваздушног извиђања. Способан да служи 24 сата, у свим временским условима.

Ф-22 Раптор је први ловац пете генерације у служби америчког ваздухопловства, по многима далеко испред свог времена.

Фото: Профимедиа

 

 

Ф-22 је започео живот као једноставан ловац за надмоћ у ваздуху. Међутим, од свог настанка овој летелици није претила велика ваздушна опасност од ловаца из других земаља.

Касније је еволуирао у вишенаменски ловац како су му додате могућности за различите врсте удара. Произведен је у укупно 195 примерака (8 тестних и 187 производних авиона).

(Курир/Орузјеонлине)

БОНУС ВИДЕО: