Маргарета Зеле се родила у холандском месту Леуварден. Кад је напунила осамнаест година, отишла је да живи на Јави, а у првим годинама 20. века преселила се у Париз, где је наступала као циркуска јахачица. Како је једва спајала крај са крајем, позирала је као модел за слике.

Као егзотична плесачица постала је популарна почетком двадесетог века. Тада је узела уметничко име Мата Хари, што на индонезијском и малајском значи "сунце".

Излажући своје тело на опуштен, провокативан и заводљив начин, којим је очарала и публику и ширу јавност, Мата Хари је преко ноћи постала славна. Њен стил и самосвест, као и спремност да наступа у еротској одећи, били су сензација.

Представљала се као јаванска краљица пореклом из индијске свештеничке касте, која је од малих ногу вежбала вештину светог индијског плеса. Ништа од тога није била истина, наравно.

Из те су фазе сачуване бројне фотографије на којима позира оскудно одевена или гола.

Фото: Википедија/Јавно власништво

 

Упркос измишљотинама о њеном пореклу, њени су наступи били значајни за историју паришког ноћног живота јер је дала већи углед еротском плесу, по којем ће Париз после бити познат. Иако није била позната по лепоти, Мата Хари је била успешна куртизана и одржавала везе с многим високим часницима, политичарима и утицајним људима из многих земаља, пре свега Француске, Русије и Немачке.

Кад је избио Први светски рат, Холандија је остала неутрална. Зато је Маргарета Зеле, која је имала холандско држављанство, могла слободно прелазити државне границе. Да избегне бојишта, између Француске и Холандије је путовала преко Шпаније и Енглеске, обично уз велики публицитет.

Спетљала се са многим високим савезничким часницима. Једном је у разговору са запосленима из британске тајне службе, рекла да ради као шпијунка за француску војску, што је после порекла.

Фото: Википедија/Јавно власништво

 

У јунуару 1917. немачки је војни саветник у Мадриду одашиљао радијске поруке у Берлин у којима је описао корисно деловање немачког шпијуна под шифром Х-21. Француска тајна служба је ухватила те поруке и закључила да је Х-21 Мата Хари.

Необично је што су Немци користили шифру за коју су знали да је већ разбијена у Француској, па неки историчари тврде како је Мата Хари заправо радила за Французе, а немачка ју је порука приказала као двоструког шпијуна да је упропасти.

Мата Хари је ухапшена 13. јануара 1917. у својој хотелској соби у Паризу. У време хапшења, Француска је стајала врло лоше: рату се није видио крај, изгинули су милиони војника Антанте и Тројног Савеза, па се тражио жртвени јарац. Мата Хари је изведена пред суд, осуђена због шпијунирања за Немачку, те јој је приписана смрт десетак хиљада војника.

Фото: Википедија/Јавно власништво

 

Иако се после тврдило да није било чврстих доказа, стрељана је 15. октобра 1917. у 41. години.

Није било чланова породице који би затражили тело Мате Хари за укоп, па је искориштено за медицински рад. Глава јој је балзамована и смештена у паришки Музеј анатомије, али 2000. је откривено да је глава нестала, можда још приликом пресељења музеја 1954.

Записи из 1918. показују да је музеј добио и остатак тела, којем се изгубио траг.

Годинама су кружиле разне приче о њеној смрти. Једна каже да је Мата Хари послала пољубац стрељачком строју, који је уосталом можда био упућен њеном адвокату, бившем љубавнику, који је дошао на смакнуће.

Наводно су јој последње речи биле "Merci, monsieur" (Хвала, господине). Друга гласина тврди да је раскрилила огртач и показала војницима своје голо тело. Према трећој причи, Мата Хари је била необично сабрана, те је одбила да јој вежу руке или повежу очи, и то зато што је мислила да је стрељачки строј подмићен и да ће пуцати ћорцима.

Фото: Википедија/Јавно власништво

 

Међутим, ова последња прича јако подсећа на либрето Пучинијеве опере Тоска.

Еротска плесачица која је заправо смртоносна двострука шпијунка и сазнаје војне тајне од бројних љубавника, то је слика која је од Мате Хари створила један од архетипова фаталне жене и дала јој место у светској култури.

Заслуга за промоцију те слике увелике се може приписати филму Мата Хари (1931.) у којем је насловну улогу имала Грета Гарбо. Иако се заснивала на стварним догађајима из живота Маргарете Зеле, радња филма је била прилагођена укусу публике. После се лик Мате Хари појављивао у бројним филмовима, телевизијским серијама, па чак и анимеу и видео-играма, али углавном се сличност са стварном особом своди на пуко име. О Мати Хари су написане и многе књиге, од којих су неке озбиљна историјска и биографска дела, али већина је плод маште.

БОНУС ВИДЕО: