- Механизам ЕУ за цивилну заштиту активиран је на захтев грчких власти - рекао је портпарол ЕУ Балаж Ујвари, у саопштењу за јавност, прецизирајуц́и да ц́е Италија, Француска, Чешка и Румунија послати ватрогасце.

Више од 560 ватрогасаца гаси пожар

Више од 560 ватрогасаца уз подршку добровољаца, 17 авиона са воденим бомбама и 15 хеликоптера боре се са огромним шумским пожаром који је избио јуче у 15 часова по локалном времену у близини Варнаваса, 35 км северно од Атине, пренео је Ројтерс.

До јутрос се ватра проширила на југ и буктила на неколико фронтова, укључујуц́и село Граматико, древни град Маратон, приморску општину Неа Макри и планину Пентели северно од Атине.

Најмање 11 градова и села евакуисано

Јаки ветрови стално мењају правац пламена. Најмање 11 градова и села је евакуисано.

Ватрогасни авиони престали су са радом током ноц́и и наставили у понедељак ујутро. Полиција је помогла у евакуацији, а поједини становници су ноц́ провели у склоништима. Најмање три болнице у Пентелију су евакуисане.

Огласила се фон дер Лајен

Председница Европске комисије (ЕК) Урусла фон дер Лајен огласила се данас на платфроми X и изразила подршку Грчкој која се бори са великим пожарима.

- Стојимо уз Грчку док се бори са разорним пожарима. ЕУ шаље подршку из своје ватрогасне флоте: два авиона из Италије и хеликоптер из Француске. Ангажоване су и ватрогасне екипе из Чешке и Румуније. Ово је ЕУ солидарност на делу - објавила је Фон дер Лајенова на мрежи X.

Пламен достизао висину већу од 25 метара

Пожар, са пламеном високим и до 25 метара, проширила се "као муња" услед олујног ветра, рекао је у недељу портпарол ватрогасне службе Василис Ватракојанис.

Густи облаци дима замрачили су синоц́ небо над Атином. Неколико сати касније, пламен је горио у близини предграђа Диониса, око 23 км североисточно од центра града и оближњих области.

Власти су у високој приправности због шумских пожара до четвртка, а метеоролошки стручњаци упозоравају на "веома тешку седмицу".

- Пола Грчке биц́е у минусу - рекао је у суботу министар за климатску кризу и цивилну заштиту Василис Кикилијас, упозоривши на температуру од око 40 степени Целзијуса уз јак ветар.

(Индекс)

БОНУС ВИДЕО: