Тело Србина (44) пронађено је у суботу у једном стану на Крфу, а иако се сумњало да је мушкарац на ово грчко острво дошао као туриста, сада се ипак сумња да је у питању "кокаинска мула".

Наиме, како преносе грчки медији, обдукција је утврдила да је Србин преминуо након што је прогутао пет кесица кокаина.

Чак 83 грама

- Мртав мушкарац затечен је у стану, који је изнајмио 7. августа на јужном делу острва. Само три дана касније, он је преминуо у једној од просторија изнајмљеног стана. Истражитељи су прво посумњали да је у питању насилна смрт, међутим обдукција је показала да он није био жртва злочина, али и да није у питању такозвана задесна смрт. Наиме, у телу покојника пронађени су пакетићи са белом, прашкастом материјом, за коју се верује да је кокаин - наводе медији из Гршке. Како кажу, испоставило се да кесице пуне белог праха нису биле добро затворене приком гутања, те је дошло до растварања супстанце у организму, што је довело до фаталног исхода.

Како додају, у телу држављанина Србије било је 5 ПВЦ кесица са укупно 83 грама кокаина, а пронађене су и друге недозвољене супстанце.

- Испитује се због чега је мушкарац прогутао пакетиће пуне дроге. Не искључује се ни могућност да је он на острву радио као такозвана мула, односно да је на овај начин кријумчарио наркотике - наводе извори и додају и да се утврђује права природа његовог боравка на Крфу.

Фото: Профимедиа

 

- "Муле" се, иначе, ангажују да би дрогу у кесицама или капсулама пренеле до одређеног одредишта тако што је гутају и после избаце када стигну на договорено место. Дешавало се да су у стању прогутати и до неколико сотина пакетића или капсула, а за овај посао добијају по неколико хиљада евра по пошиљци - објашњава извор за Курир. Иначе, како стручњаци наводе, Срби се налазе на листи најтраженијих "мула", поготово што спадају у оне најхрабрије, али и најјефтиније.

Није безбедно

Извор каже и да овај начин шверцовања наркотика није најбезбеднији, а доказ за то је и овај последњи случај са Крфа.

- Кријумчари су очигледно спремни да ризикују и сопствени живот због добре зараде. Није реткост да се пошиљка коју су прогутали распадне у њиховој утроби и угрози им здравље, али и живот - каже саговорник.

На ову тему раније је говорио и криминолог Добривоје Радовановић, сматрајући да у нарко-бизнису Срба има у свим земља света, те да претежно послују у шверцу хероина и кокаина.

- Срби имају посебну улогу у шверцу кокаина јер они организују превоз, набавку и имају директне везе са извором, односно произвођачем кокаина.

Они у иностранству организују такозвани сабирни центар, одакле креће транспорт - објаснио је криминолог.

Правила кријумчарења

Пију чајеве, а алкохол и кафа никако не иду!

Кријумчари ангажовани да на овај начин пренесу кокаин или хероин, гутају мале пакетиће дроге умотане у разне фолије. Постоји читава процедура како је потребно то учинити, како би се пакетићи распоредили у желуцу.

- "Муле" најпре морају очистити желудац, пију разне чајеве да би био у потпуности празан. Пакете са дрогом гутају полако, уз честе паузе и ходање, најчешће уз помоћ разних лубриканата. Након тога пије се минимална количина воде, алкохол и кафу никако не конзумирају током обављања "посла" - објашњава извор и додаје да прокријумчарену дрогу "муле" избацују путем велике нужде, након што стигну на одредиште.

Смртоносно: Делује седативно, смањује се притисак...

С обзиром на то да је реч о јако рискантном послу, али према нарко-дилерима најсигурнијем, јер се тешко разоткрива, за медије је раније један лекар из Клиничког центра Србије објаснио како делује ова количина кокаина у стомаку уколико дође до пуцања пакетића или капсуле.

- "Мула" након гутања не сме ништа да једе и пије, јер би се тиме изазвала желудачна киселина, која може да пробуши ампуле, излаже се опасности да га и најмања количина дроге која исцури усмрти. При пуцању долази до нагле апсорпције велике количине дроге. Дрога тада делује седативно, смањује се притисак, успоравају срчане радње и број удисаја, што пацијента уводи у кому - објаснио је тада лекар.

(Курир)

БОНУС ВИДЕО: