Такође ће се и на подручју Београда до краја седмице, 18. августа, задржати веома топло време са тропским ноћима, минимална температура биће у интервалу од 23 до 26 степени, а највиша дневна од 37 до 39 степени.

Данас је на територији целе Србије на снази црвени метео аларм због високих температура. Према објашњењу РХМЗ-а, реч је о екстремно опасним временским условима, нарочито ако трају неколико узастопних дана, због чега се апелује на опрез.

Угрожени су животи животиња и људи, посебно хроничних болесника, лица под терапијом и медицинском контролом и метеоропата. Такође, реч је о екстремно повољним временским условима за шумске и друге пожаре.

Фото: РХМЗ принтсрин

 

Биометеоролошка прогноза

Очекивана биометеоролошка ситуација имаће релативно неповолјан утицај на већину хронично оболелих и осетлјивих особа. Опрез се саветује особама са срчаним проблемима. Метеоропатске реакције могу бити изражене у виду главоболје. Препоручује се умерена физичка активност и примена адекватне УВ заштите.

Када је реч о УВ индексу, означен је бројевима седам и шест, што значи да је ниво зрачења висок, а понегде и осам што значи да је зрачење врло високо.

Потребно је избегавати излагање директном сунцу у периоду од 10 до 16 часова. Треба користити препарате са заштитним фактором у свим временским условима, у свакој сезони. Препоручљиво је користити фактор заштите од сунца СПФ-30 и више, који штити од УВА и УВБ зрачења.

Фото: РХМЗ принтсрин

 

Детаљна прогноза за наредне дане

Среда

Претежно сунчано и веома топло. Уз локални развој облачности на југу и југозападу Србије појава краткотрајне кише или пљуска са грмљавином. Ветар слаб и умерен, на југу Баната и у Поморављу повремено и јак, источни и југоисточни. Најнижа температура од 16 до 24 степена, а највиша од 37 до 41 степен.

Четвртак

Претежно сунчано и веома топло. Уз локални развој облачности на северу земље, као и у брдско-планинским пределима јужне Србије очекује се и изолована појава краткотрајне кише или пљуска са грмљавином. Ветар слаб и умерен, ујутро и пре подне на југу Баната и у Поморављу повремено и јак источни и југоисточни, после подне у скретању на северни и северозападни. Најнижа температура од 17 до 26 степени, а највиша од 36 до 40 степени.

Петак

Претежно сунчано и веома топло. Уз локални развој облачности у брдско-планинским пределима источне и јужне Србије очекује се и изолована појава краткотрајне кише или пљуска са грмљавином. Ветар слаб и умерен, северни и северозападни, увече у скретању на источни и југоисточни. Најнижа температура од 17 до 25 степени, а највиша од 36 до 39 степени.

Прогноза времена за наредних пет дана

За викенд претежно сунчано и веома топло са максималном температуром у већини места од 35 до 38 степени. Уз локални развој облачности очекује се и изолована појава краткотрајне кише или пљусака са грмљавином. Почетком следеће седмице јаче наоблачење и освежење са кишом и пљусковима са грмљавином у свим крајевима.

БОНУС ВИДЕО: