Ружица је прву улогу одиграла у филму "Доктор" 1957. године и од тада јој је каријера кренула узлазном путањом. Остварила је запажене улоге у бројним серијама и филмовима као што су "Ужичка република", "Тесна кожа", "Боксери иду у рај", "Жикина династија", "Срећни људи", "Зона Замфирова", "Грех њене мајке" и другим.

Фото: Н.Фифић

 

Како је својевремено испричала медијима, Ружица је стално стрепела како ће одиграти улогу и била је веома несигурна.

- Стално сам стрепела да ли ћу моћи да савладам задатке који су ми дати и хоће ли ме неки редитељ поново ангажовати, што је оставило последице. Моја несигурност била је огромна. А они који су имали своје утицајне мужеве и фанове, понашали су се другачије. Били су сигурни да ће, чак и ако упропасте представу, ипак добити следећу улогу. Али, за нас који нисмо имали никакву подршку, то је било питање живота и смрти. Стално је било морам, а у уметности нема морања јер је она Божји дар. Важне су и околности јер сам се ја, изгледа, судбински нашла у том времену, постала глумица црног таласа и запамћена сам по ликовима тих жена са дна, што сам тешко преболела. Стидела сам се што се показујем у тако неповољном светлу, али ето, то је негде обележило моју личност. Јер, када би ме људи видели приватно, говорили су: ‘Јао, па ви нисте тако ружни и прости’. Није ми било лако да играм те улоге. Сећам се да сам купила те цаке по железничким станицама, чак и на Пигалу у Паризу када сам скинула једну уличарку и пласирала оно што је она говорила у комаду Љубомира Симовића Чудо у Шаргану. Мира Траиловић није ми дозволила да ставим ћелаву перику због улоге, што сам силно желела, али чим је после премијере престала да ме контролише, ја сам је ставила. Тврдоглавост ме је много коштала у животу, али моја природа је таква и увек говорим истину – испричала је она својевремено.

Фото: Н.Фифић

 

Прослављена глумица одлучила је да нема деце иако је била у срећном браку са Мирославом Лукићем. Разлог никада није крила. Како је сама објашњавала, мајчинства се одрекла из жеље да буде слободна јер је одрасла у веома тешким условима.

Њен супруг Мирослав Лукић једном приликом је испричао како је последња глумичина жеља била да је он никада не заборави. 

- Само да ме не заборавиш - рекла му је Ружица на самрти.

(Објектив)

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Nportal.rs".