Када су у питању избори за Мис света, Југославија је увек била међу земљама чије су лепотице биле међу најзапаженијима.

Низ њих оставио је снажан утисак на Европу и планету и стекао огромну популарност, али мало која може да се пореди с очаравајућом Словенком Бернардом Маровт, коју су многи називали најлепшом мисицом коју је Југославија имала у историји.

Прелепа Бернарда рођена је 1966. године, а врло млада скренула је на себе пажњу нестварним изгледом. Он ју је одвео у Центар за модерну одећу у Љубљани, где је ишла у школу манекенства, да би се потом упутила у Загреб, где је радила као модел.

На наговор главног и одговорног уредника ревије "Ас" Џавида Хусића, учествовала је на избору за Мис Југославије у септембру 1983. године - и однела победу!

Ускоро се нашла у Лондону, на избору за Мис света, где је важила за главну фавориткињу.

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by YUlegende (@yulegende)

 

 

 

- Могло је, и морало (боље)! Невероватно је колико је наша цура бљеснула у Лондону, појавом и гардеробом. Уз искуство професионалне манекенке и фото модела, Бернарда је побегла осталим девојкама за три копља. Била је обучена као краљица, супериорна у свему, поносна. Тридесет мајстора светске фотографије нису се уопште размишљали да одмах, и само њој, доделе ласкави назив и трофеј најфотогеничније девојке планете. Међутим, тада су почеле и закулисне игре - није крио свој став Хусић.

Баш када је све деловало као да ће Југославија имати званично најлепшу девојку на планети, избио је скандал: британски "Дејли мирор" објавио је Бернардине обнажене фотографије, које је раније снимила за магазин "Старт", социјалистички пандан "Плејбоју".

 

 

У питању су фотографије из 1982. године, које су због Бернардиних портрета подигле продају часописа до невероватних 350.000 примерака.

Како је касније причала, доживела је много непријатности у словеначком градићу Љубну, где је живела са својом породицом.

 

 

- То је мало место и људи о тим изборима причају свашта. То је по њима неморално, а још кад су изашле оне мало пикантније сличице у Старту - били су шокирани - рекла је она једном приликом.

 

 

Након скандала, Бернарда је остала без титуле Мис света, али је освојила звање Мис фотогеничности и наставила да се бави моделингом. Штавише, проглашена је топ моделом Италије 1990. године и топ моделом Европе две године касније, а писало се да у својим највећим данима славе зарађивала по 3.000 долара дневно.

Била је заштитно лице више брендова и снимила много едиторијала, а и данас се бави манекенством. Уз то, у Словенији годинама организује међународна такмичења фотомодела, власница је школе манекенства за младе и менаџерка младим колегиницама.

 

 

На једном избору 2000. године, Бернарда је проглашена најлепшом Словенком века.

БОНУС ВИДЕО:

(Glossy)