Како је речено за "Блиц", у Републици Србији је успостављен је надзор над Мпокс 2022. године и од тада је непрекидно на снази, а након те 2022. године није било регистрованих случајева у Србији.

Јављају се углавном у одраслој популацији

На питање како да ове богиње разликујемо од морбила, које су такође актуелне, па и варичеле која се такође појављује спорадично, објашњавају да се Мпокс разликују по клиничкој слици.

- Пре свега по карактеристикама оспе, као и по доминантном јављању у одраслој популацији у Европском региону, за разлику од малих богиња и варичеле које су првенствено болести дечјег узраста. Карактеристике епидемије Мпокс у Африци су другачије у односу на епидемију у Европи - кажу у "Батуту" за "Блиц".

Додају да се вирусолошким испитивањем одговарајућих узорака поставља се дефинитивна дијагноза болести уколико постоји диференцијално дијагностичка дилема.

Друга ванредна ситуација у 2 године

СЗО је јуче, други пут у две године, глобалну ванредну ситуацију по јавно здравље због ширења вируса мпокс, раније познатог као мајмунске богиње.

Након избијања епидемије у Демократској Републици Конгу, зараза се проширила на суседне земље, преноси Ројтерс.

Овај вирус се може ширити кроз блиске међуљудске контакте и најчешће се манифестује благим симптомима, али у ретким случајевима инфекција може бити смртоносна са симптомима сличним грипу и гнојним лезијама на телу.

Проглашење епидемије и ванредне ситуације у области јавног здравља од међународног значаја може убрзати истраживање, финансирање и међународне мере институција јавног здравља и њихову сарадњу у сузбијање болести.

 

БОНУС ВИДЕО