Ова риба, која се ретко виђа, али се њен убод дуго памти, позната је по томе што њен убод може изазвати озбиљне последице. Инцидент се догодио током летње сезоне када је примећено повећање броја притужби на ову врсту.

Риба је ухваћена током обичног дана на плажи, а дечак из Србије по имену Павле судећи по коментарима који су наступили, постао прави мали херој. Његов улов изазвао је дебату међу нашим туристима у групи "Грчка инфо", где је постављена фотографија рибе и то од стране малишановог оца.

"Морално питање о ком полемишу наши туристи: шта треба урадити са рибом која је опасна? Да ли је вратити у море јер је живо биће или је ипак уклонити како не би повредила још неког? Шта бисте ви урадили?", наводи се између осталог у објави.

У коментарима испод текста уследили су бројни коментари, а један је дефинитивно побрао највише лајкова.

"Избодите је да види како је то кад она боде народ", написао је овај члан групе.

Фото: Grčka Info принтскрин

 

Од наших туриста који традиционално летују у Грчкој сазнали смо да их макар ове сезоне у Полихрону има баш доста.

Ову рибу карактеришу високо постављене очи, доња вилица дужа од горње и шаре на леђима. Са доње стране има бодљу окренуту уназад, а сличну бодљу има и на првом леђном перају.

Управо убодом ових бодљи, морски паук убацује свој отров у тело жртве са драматичним последицама.

Срби "честе муштерије"

"Ја се тренутно налазим у Лептокарији и данас сам нагазила на такозвану рибу "Драгану"! Немајући појма на шта сам се убола, кренула сам место убода да хладим ледом. Несносан бол је постајао све јачи, имала сам осећај да ми неко ломи прсте, да ми нокти отпадају, кренуо је оток све брже да се шири. Некако сам успела да се са плаже одвучем до лекара. Тамо су ми одмах ставили ногу у врелу воду и дали терапију ,таблете против алергије и кортикостероиде и рекли да никако не смем хладити место убода да морам два дана стављати ногу у топлу воду и да не могу да се купам", описала је ова Српкиња.

Ипак, она признаје да ни сама није знала како правилно да поступи у случају убода ове рибе, те је у први мах ставила хладну облогу, што никако не треба чинити.

У протеклим годинама наши туристи су се са овом отровном рибом сусретала на обалама и острвима Грчке, Хрватске, Црне Горе и Албаније, а сваки пут је сценарио био идентичан - до убода је долазило у плићаку у којем је практично невидљива.

Шта је битно да знате након што вас убоде драгон риба?

Када дође до сусрета са њеним бодљама, иако је бол јак, битно је да останете прибрани. У први мах, док је убод још свеж, најбоље је потопити стопало у топлу воду, односно, у воду температуре чију врелину можете да издржите. Овај процес се врши услед чињенице да што је вода топлија ефекат отрова слаби јер је отров је термолабилан.

Битно је да након овог третмана примите прву помоћ од доктора у виду инјекције или антибиотика.

Који су симптоми након што нагазите на драгон рибу?

Након што дође до убода, сем бола, долази до главобоље, осећаја гушења, мучнине, тешког дисања, болова у пределу срца, а долази и до појачаног знојења. Постоје и неке индиције да код срчаних болесника може доћи до инфаркта.

Шта не радити након убода драгон рибе?

Савет стручњака из сфере биологије мора али и медицинских радника је да након што вас драгон риба убоде, болно место никако не покривате, завијате и не затварате.

Након што примите третман, болови се према сведочењу Срба који су нажалост имали сусрета са овом рибом, понекада настављају и у наредним данима.

"Пре пар година нагазио на њу у Олимпик бичу у Грчкој, много лоше искуство. Испустила је веома снажан отров који је довео до несвести. Одмах по убоду отићи код лекара који даје инјекцију у место убода, односно у стопало", описао је један Србин свој сусрет прошле године у оквиру једне групе на Фејсбуку посвећене Грчкој.

Још горе искуство имала је наша држављанка чији је син нагазио на драгон рибу у Јадрану.

"Треба се чувати, то је риба паук у Хрватској, драгана је зову у Црној Гори. Мој син са 15 година је на Јадрану имао лоше искуство. Убола га док ју је скидао са удице, није знао да је то та риба... Оток страшан, бол неподношљив, одмах смо морали у хитну у Макарску, али не поновило се ником. Никад тај страх нећу заборавити. Читала сам да су рибари од несносног бола знали сами себи прсте одсецати, били су далеко од обале, јер је бол неиздржив", написала је она.

(Блиц)

БОНУС ВИДЕО: