Вехабију је лоцирала БИА у шуми, на тешко приступачном подручју.

- Утврђено је да се крио у атару села Хотково. Одмах су ангажовани припадници специјалних јединица МУП-а са сиљем да га ухапсе. Међутим, он је одбио да се преда и пуцао из ватреног оружја на полицајце, који су узвратили и елиминисали га - наводи извор.

Сенад Рамовић Бецан из Новог Пазара, који је због тероризма био осуђен на 13,5 година затвора, испричао је у једном интервјуу да ли је припремао терористичке нападе у Београду.

Име Сенада Рамовића поново је постало актуелно после суботњег терористичког напада у Београду који је самострелом починио вехабија Милош Жујовић, који је по преласку у ислам узео име Салахудин, када је испред израелске амбасаде стрелом у врат тешко ранио припадника српске Жандармерије Милоша Јевремовића, који га је потом неутралисао ватреним оружјем.

Подсећања ради, Рамовић је ухапшен 2007. након жестоког оружаног обрачуна са полицајцима у селу Трнава код Новог Пазара. Тада је ухапшено још 14 Рамовићевих сарадника, који су сви тада означени као припадници вехабијског покрета.

Теретили су се за планирање убиства тадашњег муфтије Муамера Зукорлића, као и за припрему терористичких напада у Београду и Новом Пазару.

Познанство с Легијом

Рамовић је овако о боравку у затвору и познанству с Легијом говорио 2021. године...

- Проблем је настао 2006, када је дошло до пуцњаве у једној џамији у Новом Пазару. Неколико сати касније, на грађане је опет пуцано испред те исте џамије. Три особе су рањене, то су моја браћа, пријатељи... Пуцао је телохранитељ Исламске заједнице у Србији, а ми смо тада у јавности лажно оптужени као нападачи и добили смо по месец дана затвора - говорио је тада Рамовић.

Фото: Профимедиа/АФП/Коца Сулејмановић

 

Напоменуо је да је после тога заједно са својим саборцима купио велику количину оружја, које су потом однели на планину Нинаја код Сјенице.

"Оружје смо хтели да закопамо"

- То оружје смо планирали да закопамо, да га имамо ако затреба да се одбранимо. Намерно смо га одмакли од Пазара, ако дође до инцидента, да нам није баш при руци. На том месту смо имали два шатора, како бисмо преспавали. Није то био никакав камп, али ту јесмо пуцали, пробали смо оружје - рекао је Рамовић тада за Информер.

Тог 16. марта 2007, јаке полицијске снаге опколиле су Нинају али Рамовић и Прентић тада су се затекли на другој локацији. Месец дана касније, лоцирани су у селу Трнава код Новог Пазара и у раним јутарњим сатима полиција је опколила кућу у којој су боравили.

"Бацио сам бомбу на полицију"

- Када је полиција развалила врата на кући, Исмаил Прентић је бацио бомбу на њих. Полицајци су тада брзо истрчали из куће и почели су да пуцају ка нама. Узео сам другу бомбу и бацио је ка полицији, али она није експлодирала. Тада сам дохватио пушку и почео да пуцам на њих. Исмаил је убијен у размени ватре, пао је мртав поред мене. Све док сам пуцао ка полицајцима, нисам био рањен. Тек када сам кренуо да заменим оквир на пушци, полицајци су ме погодили са шест метака у ноге и руку. Затим су ме пребацили у болницу - каже он.

Према његовим речима он и његових 14 сабораца је осуђено за тероризам.

"Наводно је требало да дигнемо амбасаду САД, Београђанку и још неке објекте"
- Наводно, према пресуди, требало је да дигнемо у ваздух амбасаду САД, зграду 'Београђанка' у Београду и још неке објекте, али је то све пало на суду. Па да смо планирали, ми бисмо то и спровели у дело, нико нас не би спречио у томе - рекао је он.

Министар полиције Ивица Дачић открио је раније да је Рамовић најпре претио полицајцима секиром ако дођу код њега, а онда их није сачекао.

- Нисмо разговарали са њим јер није био код куће. Претпоставио је да можемо да дођемо - казао је Дачић.

(Блиц)

БОНУС ВИДЕО: