Многи доктори и нутриционисти препоручују јаја за доручак због високог садржаја здравих масноћа, витамина и протеина. Лака су за припрему, а уз разноврсне могућности ми их често и конзумирамо свесни њихових здравствених ефеката на наш организам. Али једно питање се стално намеће – шта је здравије и да ли жуманце треба одбацити или га јести одвојено од беланца.

Жуманце садржи више масти, калорија и холестерола него што их има беланце. У једном великом јајету има око четири грама протеина. Више од пола садржаја протеина је у беланцету – она су целовити протеини јер садрже девет аминокиселина.

Између беланаца и жуманаца постоји велика разлика у калоријској вредности. Тако беланца имају само 17 калорија, док их у жуманцима има 55, пише Хеалтхлине. Такође, беланце готово да нема масноћа, а код људи који једу храну богату протеинима са смањеним уделом калорија, беланца су често на јеловнику.

Фото: Схуттерстоцк

 

 

Жуманце садржи есенцијалне нутријенте и витамине из јајета, као и каротеноиде топиве у мастима који штите вид и очи од стварања катаракта и других тегоба.

На крају видимо да оба дела јајета имају специфичне бенефите, али нутритивно гледано жуманце је богатије од беланцета. Ипак, треба га конзумирати умерено јер садржи високи ниво холестерола.

(Крстарица)

БОНУС ВИДЕО: