Ловоров лист није само мирисни зачин, већ и богати извор материја корисних за здравље. Може да помогне у разним ситуацијама, не само као додатак у кувању. Проверите на које све начине можемо искористити бенефите ловора.

1. Природни репелент

Мирис ловора одбија муве, комарце и друге досадне инсекте, стога је одличан у данима кад се боримо са превише комараца. Осим тога, има предиван мирис који ће обогатити простор.

2. Диуретски учинак

Ловор повећава проток урина, али и помаже у чишћењу бубрега и уринарног тракта. То је природан и нежан начин за смањење отока и вишка течности у телу. Ако сте надути, ловор је одличан за смањење течности у телу.

Фото: Профимедиа

 

3. Ублажава стомачну напетост и надутост

Може помоћи и након обилног оброка, јер ублажава напетост у желуцу, побољшава пробаву и смањује надутост. После оброка пробајте да попијете шољу чаја са ловоровим листом.

4. Делује адстрингентно

Код желучаних проблема ловоров лист може да помогне у смиривању пролива. Адстрингентно деловање помаже у ојачавању столице и носи се са неугодним симптомима.

5. Ублажава грчеве

Грчеви код беба могу да буду проблем, али чај од ловора може да им помогне. Ловоров лист има умирујућа својства која могу да ублаже болне симптоме и ојачају пробавни тракт.

6. За миран сан

Ставите два ловорова листа испод јастука пре спавања, јер садрже материје које смирују нервни систем и подстичу опуштање. Ако желите мирно да спавате и пробудите се освежени, испробајте овај трик са ловоровим листом. Метода је једноставна, али делотворним.

БОНУС ВИДЕО: