Да ли сте се икада питали зашто ваше собне биљке не успевају?

Можда је проблем у начину на који их ђубрите!

Стручњаци откривају најбоље савете за правилно ђубрење који ће вам помоћи да ваше биљке расту као луде.

foto: Shutterstock

 

 

Како правилно оплодити собне биљке

Прво, залијте биљку пре него што примените ђубриво. Ово ће спречити оштећење корена, а влажно земљиште омогућити бољу апсорпцију хранљивих материја. Редовно проверавајте да ли корење биљке прераста саксију или посуду.

Собне биљке не само да додају боју и живост простору, већ служе и као лепа декорација која уноси елеганцију у ваш дом. Ипак, имајте на уму да биљке у затвореним просторима немају сталан проток хранљивих материја из земље, те се њихови ресурси у саксијама временом исцрпљују. Да бисте помогли вашим биљкама да напредују, потребно је да научите како правилно да их оплодите.

Избор одговарајућег ђубрива

Није сва ђубрива једнака - у ствари, многи користе погрешно ђубриво или превише њега, што може нашкодити биљкама. Патрик Хилман, ентузијаста за биљке, препоручује ђубриво растворљиво у води, нарочито рибљу емулзију. Органска ђубрива трају дуже и боље хране биљке од хемијских.

Правилна примена ђубрива

Примена ђубрива је једноставна, али никада не стављајте ђубриво директно на биљке у теглици. Хилман предлаже разблаживање ђубрива у односу од 1/4 до 1/2 кашичице на галон воде (3,7 литара). Такође, саветује да се увек залије биљка пре оплодњавања како би се спречило оштећење корена и побољшала апсорпција хранљивих материја. Ако користите рибљу емулзију, имајте у виду да може имати благи мирис који ће нестати за дан-два. Обавезно испразните посуду за одвод испод теглице да бисте уклонили вишак воде.

Када применити ђубриво?

Оплођујте биљке сваких две до три недеље од краја марта до средине септембра. Након тога, престаните са ђубрењем јер биљке треба да се одморе током краћих зимских дана када неће много расти.

Нови изданци и пресађивање

Проверите корење биљака и прерастање саксија. Пролеће је идеално време за процену стања и пресађивање биљака у веће сакасије, додајући мало компоста.

Биљке које не треба често ђубрити

Сукуленти и кактуси не воле превише азотних ђубрива. Хилман саветује да се ове биљке ђубре само једном у месец и по дана.

(Крстарица)

БОНУС ВИДЕО: