Da li ste se ikada pitali zašto vaše sobne biljke ne uspevaju?

Možda je problem u načinu na koji ih đubrite!

Stručnjaci otkrivaju najbolje savete za pravilno đubrenje koji će vam pomoći da vaše biljke rastu kao lude.

foto: Shutterstock

 

 

Kako pravilno oploditi sobne biljke

Prvo, zalijte biljku pre nego što primenite đubrivo. Ovo će sprečiti oštećenje korena, a vlažno zemljište omogućiti bolju apsorpciju hranljivih materija. Redovno proveravajte da li korenje biljke prerasta saksiju ili posudu.

Sobne biljke ne samo da dodaju boju i živost prostoru, već služe i kao lepa dekoracija koja unosi eleganciju u vaš dom. Ipak, imajte na umu da biljke u zatvorenim prostorima nemaju stalan protok hranljivih materija iz zemlje, te se njihovi resursi u saksijama vremenom iscrpljuju. Da biste pomogli vašim biljkama da napreduju, potrebno je da naučite kako pravilno da ih oplodite.

Izbor odgovarajućeg đubriva

Nije sva đubriva jednaka - u stvari, mnogi koriste pogrešno đubrivo ili previše njega, što može naškoditi biljkama. Patrik Hilman, entuzijasta za biljke, preporučuje đubrivo rastvorljivo u vodi, naročito riblju emulziju. Organska đubriva traju duže i bolje hrane biljke od hemijskih.

Pravilna primena đubriva

Primena đubriva je jednostavna, ali nikada ne stavljajte đubrivo direktno na biljke u teglici. Hilman predlaže razblaživanje đubriva u odnosu od 1/4 do 1/2 kašičice na galon vode (3,7 litara). Takođe, savetuje da se uvek zalije biljka pre oplodnjavanja kako bi se sprečilo oštećenje korena i poboljšala apsorpcija hranljivih materija. Ako koristite riblju emulziju, imajte u vidu da može imati blagi miris koji će nestati za dan-dva. Obavezno ispraznite posudu za odvod ispod teglice da biste uklonili višak vode.

Kada primeniti đubrivo?

Oplođujte biljke svakih dve do tri nedelje od kraja marta do sredine septembra. Nakon toga, prestanite sa đubrenjem jer biljke treba da se odmore tokom kraćih zimskih dana kada neće mnogo rasti.

Novi izdanci i presađivanje

Proverite korenje biljaka i prerastanje saksija. Proleće je idealno vreme za procenu stanja i presađivanje biljaka u veće sakasije, dodajući malo komposta.

Biljke koje ne treba često đubriti

Sukulenti i kaktusi ne vole previše azotnih đubriva. Hilman savetuje da se ove biljke đubre samo jednom u mesec i po dana.

(Krstarica)

BONUS VIDEO: