Lovorov list nije samo mirisni začin, već i bogati izvor materija korisnih za zdravlje. Može da pomogne u raznim situacijama, ne samo kao dodatak u kuvanju. Proverite na koje sve načine možemo iskoristiti benefite lovora.

1. Prirodni repelent

Miris lovora odbija muve, komarce i druge dosadne insekte, stoga je odličan u danima kad se borimo sa previše komaraca. Osim toga, ima predivan miris koji će obogatiti prostor.

2. Diuretski učinak

Lovor povećava protok urina, ali i pomaže u čišćenju bubrega i urinarnog trakta. To je prirodan i nežan način za smanjenje otoka i viška tečnosti u telu. Ako ste naduti, lovor je odličan za smanjenje tečnosti u telu.

Foto: Profimedia

 

3. Ublažava stomačnu napetost i nadutost

Može pomoći i nakon obilnog obroka, jer ublažava napetost u želucu, poboljšava probavu i smanjuje nadutost. Posle obroka probajte da popijete šolju čaja sa lovorovim listom.

4. Deluje adstringentno

Kod želučanih problema lovorov list može da pomogne u smirivanju proliva. Adstringentno delovanje pomaže u ojačavanju stolice i nosi se sa neugodnim simptomima.

5. Ublažava grčeve

Grčevi kod beba mogu da budu problem, ali čaj od lovora može da im pomogne. Lovorov list ima umirujuća svojstva koja mogu da ublaže bolne simptome i ojačaju probavni trakt.

6. Za miran san

Stavite dva lovorova lista ispod jastuka pre spavanja, jer sadrže materije koje smiruju nervni sistem i podstiču opuštanje. Ako želite mirno da spavate i probudite se osveženi, isprobajte ovaj trik sa lovorovim listom. Metoda je jednostavna, ali delotvornim.

BONUS VIDEO: