Бивши југословенски председник Јосип Броз Тито важио је за великог хедонисту.

Како тврди његов последњи батлер Јоже Осели у књизи "Титови посљедњи дани", доживотном председнику СФРЈ увек би сервирали различито месо, прилоге и салате, а он је сам стављао шта ће појести у одређеном тренутку.

- Донели смо пужеве, а он је рекао: "О не, ја баш не бих јео пужеве", открио је славни словенски кувар који је са супругом Метком седам и по година бринуо о председниковој храни и пријемима у његовој резиденцији на Брду код Крања.

Фото: Профимедиа

 

 

Јосип Броз Тито обожавао је загорску кухињу, а пре свега штрукле (врста пите). Од меса је посебно волео говедину, а јутро је започињао кратким еспресом без шећера, преноси Аваз.

Када је у Северној Кореји добио на поклон чај од гинсенга, започео је с ритуалом испијања овог напитка пре спавања.

Захваљујући раду за председника, Ожели је кувао за многе познате особе из света политике и филма.

Фото: Профимедиа

 

 

Приликом посете британске краљице Елизабете ИИ Бријунима, била јој је послужена сарма од јагњетине у виновој лози, док је последњи председник СССР-а Михаил Горбачов посебно волео Ожелијеву паштету од пастрмке.

Славна филмска дива Елизабет Тејлор волела је да једе бифтек, а њен супруг Ричард Бартон највише је уживао у месу са жара.

(Крстарица)

БОНУС ВИДЕО: