Бобан Здравковић, српски певач народне музике се за последњих преко 40 година каријере ретко појављивао у медијима, али је овог пута специјално за медије испричао причу о песми "Проклета је Америка", а коју је наш прослављени кошаркаш Никола Јокић певао на прослави бронзане медаље на Олимпијским играма.

Фото: ТВ Пинк принтскрин

 

- Заиста од срца честитам момцима медаљу, а када сам чуо да певају песму коју сам ја снимио далеке 1983. године, срце ми је било пуно. Звали су ме након клипа на коме Јокић то пева, из целог света пријатељи и када сам то видео, страшно ми је драго што сам и ја део те прославе. Поготову што такав ас као што је Јокић пева то што сам давно, давно снимио - прича Бобан Здравковић.

Фото: Профимедиа

 

Он каже да је тада, пре 41 годину, текст песме написао данас покојни, а тада популарни текстописац Можа Миливојевић.

- Ја сам био клинац, али његова песма "Гиљам даде" је била популарна и онда је Божа написао текст под насловом "Дођи из туђине". Тако је и снимљена песма која је прешла у други век живљења. Шабан Бајрамовић се свакако сложио да буде потписан као аутор музике те песме. Ових дана ми се усијао телефон. Стварно, звали су ме и пријатељи и музичари и страшно ми је мило због тога. Има ту и нешто од носталгије. Сетим се Шабана, много смо се поштовали, много сам га волео. Он је био толико оригинала, да сам једва чекао да се дружимо, да се насмејемо, да нешто ново чујем од њега. Наступали смо и овде у Нишу заједно, али памтим да смо дуго заједно певали на мору у истом локалу. Лепа су то била времена - објашњава Здравковић.

 


Мало је познато како је почео да пева.

- Мора некако човек да буде рођен за то. Живели смо тада у оним зградама у нишком насељу Црвена Звезда. И моји су ми купили неку хармоникицу. Нисам имао више од десет година. Нисам се одвајао од ње, много сам се заинтересовао, а паралелно с тим један другар је свирао гитару, други још неки инструмент и ми смо направили као неки бенд. Свиркали смо док се нису појавиле прве тадашње школске приредбе. И одмах се видело како публика реагује на мој глас. Једноставно, испоставило ми се да ми је глас звонкији, чистији него код друге деце. И тако је све то кренуло - сећа се Здравковић, познати интерпретатор многих хитова.

Курир