Глумица Мира Бањац има 94 године и има може се похвалити богатом каријером која траје још од 1959. године.

Сценариста серије „Закопане тајне“ Жарко Јокановић специјално за њу је дописао лик госпође Олге Асланове, о којој је раније причао овако:

‒ Улога је омаж њеној мајци Олги, која није доживела да је види као глумицу. Неизмерна је привилегија и изузетна лепота писати за овакву глумачку легенду и моју предивну пријатељицу.

Фото: АТА имагес

 

Иако мајка није дочекала да ужива у огромном успеху и популарности своје јединице, син Бранислав Јовановић био је сведок свих глумачких подвига Мире Бањац. Родила га је годину дана после стицања дипломе, 1951. године, али брак са његовим оцем није потрајао, о чему је једном приликом рекла:

‒ Често у животу очекујемо једно, а догоди се нешто друго. Андреј Јовановић, инжењер по струци, био је моја велика љубав. Удала сам се за њега кад сам имала 24 године. Обоје смо с радошћу чекали Бранино рођење и то је убрзо било једино што нас је спајало.

- Схватили смо да нисмо једно за друго, да се потпуно разликујемо, да смо другачији. Није било ружних сцена, пребацивања и мучења. Раздор и одсуство блискости лебдео је у ваздуху. Због неслагања нарави, различитих циљева, изабрали смо најбоље решење – развод. Разишли смо се кад је Брана имао пет година, тако да развод није био трауматичан за дете.

Фото: АТА имагес

 

Бивши супружници остали су у пријатељским односима све до Андрејове смрти.

‒ Никада се више нисам удала, а Брана је био и остао мој вољени и обожавани син, моја највећа љубав ‒ изјавила је легендарна глумица.

‒ У моменту развода Брана је био сувише мали да би добио „другог оца“, а касније, кад је порастао, „други отац“ му више није ни био потребан.

"Није ми недостајало поштовање мушкараца"

Никада више није јавно представила ниједног свог партнера и на ту тему кратко је поручила:

‒ Није ми недостајало поштовање мушкараца. Мене су моји људи волели.

Бранислав Брана Јовановић, у младости државни првак у дизању тегова, радни век провео је као сниматељ на телевизији, а данас је у пензији.

Брана је и ловац, хоби му је израда намештаја, па је Мири направио библиотеку и црвену кухињу. После развода од супруге наставио је да живи са мајком у породичном стану у Новом Саду.

‒ Не да Бог све. У животу постоји равнотежа, али, нажалост, ту равнотежу добијете касније. Ваља се распоредити: колико дајете професији, а колико животу. Остала сам ускраћена за унуче, али то је таква судбина. Заиста бих дала целу моју каријеру за то једно дете, али није се дало ‒ искрено је признала пре неколико година, преноси "Хелло".