Летњи период је време када су ове врсте инсеката најактивније и најбројније. Током зиме презимљавају само матичне јединке и мањи број инсеката, док се током лета намноже, и стварају нове заједнице. Места на којима се формирају нове заједнице, називамо гнезда.

Могу бити смештена у природним шупљинама на дрвету или стенама, али проблеме највише стварају гнезда смештена у објектима где бораве људи. Било које скривено место у домаћинству, може бити погодно за заједницу стршљенова, док је код оса скоро свако место које не кисне.

Борба са овако опасним непријатељем треба да буде добро испланирана, и опрема за борбу је обавезна, иначе, настрадалих ће бити и на обе линије фронта.

Фото: Прфимедиа

 

 

Најбоље је гнездо у потпуности уклонити, чиме заједница не може да се обнови. То је могуће извести једино са добром опремом, вишеструко јачом од класичне пчеларске (убод стршљена је до 5мм). Такође је могуће уништити инсекте третирањем инсектицидом.

Прскање се може обавити компримованим спрејом, који је намењен само за ове врсте инсеката. Овако намењен спреј има дозатор на распрскивачу, који усмерава млаз течности, који је под притиском, и такав млаз може досегнути и три метра, што је реално довољна удаљеност да се испрска мјесто где се налази гнездо.

Такође коришћење концентрата инсектицида (осатокс-концентрат) који растворимо са водом према упутству произвођача и затим прскалицом са продужетком за прскање, и тиме је омогућено безбедно растојање.

Замке за хватање стршљена су врло делотворне. Пластичне флаше са отворима на средини у које успијемо мало пива или воћног сока, су права клопка, која дневно нахвата доста ових инсеката. Такође лепљиве траке или лепак за миша на картону, се могу поставити у близини легла, а као мамац користимо комадић рибе или меса. Овако не привлачимо корисне пчеле, али зато мирис ужеглог меса је неодољив за стршљена. Када се један ухвати, убрзо се накупи доста њих, преноси "Нови.ба".

БОНУС ВИДЕО: