Свети апостол Матија је празник који није у црквеном календару означен "црвеним словом", али га хришћани посебно поштују.

Матија, чије име на старохебрејском значи "дар Јахвеа", српско Божидар, био је следбеник Исуса Христа који је изабран да замени Јуду Искариотског после издаје и самоубиства.

Фото: Википедија

 

 

Матија је био једини од апостола кога Исус није изравно позвао и изабрао. Њега је коцком одабрала прва заједница да попуни празно место које је остало након Јудине издаје. Након тога у Светом писму се више не помиње, а према црквеној традицији проповедао је Јеванђеље по Јудеји и Етиопији.

Сматра се да је био родом из Витлејема, а учио се код светог Симеона Богопримца у Јерусалиму. Када је Господ изашао на проповед о царству Божјем, тад се и Матија придружио онима који су волели Господа. На почетку је био у Седамдесет мањих Христових ученика, али пошто је по Васкрсењу Господа, место Јуде издајника било упражњено, апостоли су коцком изабрали Матију за једног од дванаест великих апостола.

Током проповеди вере претрпео је велике муке ради Христа. Пошто је био у тамници, Господ му се јавио и ослободио га је. Касније се вратио у Јудеју, где је оптужен и изведен на суд пред првосвештеника Анана. Анан га је осудио на смрт, па су га извели и убили камењем.

Свети Матија, према предану, хранио се искључиво воћем, поврћем и житарицама, док месо никада није јео, а дан на који се он слави "пада" у оквиру Госпојинског поста. Због тога би и на овај празник требало постити, и то на уљу, према црквеном календару.

Према предању, на овај празник ваља отићи у цркву и уз молитву Светом апостолу Матији упалити свећу. Уколико му се обратите искрено и чистог срца, предање каже да ће вас милост Светог апостола Матије сачувати од зла, а његова чудотворна моћ заштитити ваш дом од свакога ко у њега уђе, а не жели вам добро.