За разлику од Јаника Синера, који јесте био допингован и провукао се без суспензије, Рафаел Надал није, нити је као у Италијановом случају икад доказано да је користио нешто сумњиво. А, када је неко алудирао на то или га чак оптуживао да се дрогира, реаговао је веома оштро. Тако је у пролеће 2016. најавио тужбу против бивше француске министарке спорта Розлин Башло-Наркен, а све због њених навода да је Рафа 2012. направио паузу јер је био позитиван на допинг-тесту.

Фото: Профимедиа

 

- Уморан сам од тих ствари. Пустио сам неколико пута да то прође тек тако, али више нећу. Министарка Француске требало би да буде озбиљна. Овог пута је време да кренем на њу - оштро је поручио Рафа.

Бивша француска министарка, чији је мандат трајао од 2007. до 2010. године, веома је јасно алудирала на то да мисли да је Надал био допингован.

- Знамо за чувену Надалову повреду и опоравак који је трајао седам месеци и да је разлог томе без икакве сумње био позитиван тест на допинг. Када видите тенисера који престане да игра на тако дуги временски период, разлог томе је чињеница да је позитиван и да то сакрива. То није нешто што се често догађа, али се догађа чешће него што мислите - говорила је француска министарка.

Фото: Профимедиа

 

Рафаел Надал је те 2012. године изгубио у епском финалу Аустралијан опена против Новака Ђоковића, после којег су дословно пали са ногу и морали да седну на столице насред терена, јер су се борили шест сати. Након тога је у полуфиналу Индијан Велса изгубио од Роџера Федерера и већ тада су почели да се назиру проблеми са коленом, које га ипак није спречило да доминира на шљаци, да освоји Монте Карло без изгубљеног сета, а онда и Ролан Гарос, победом против Новака у финалу.

Они који су и тада пратили тенис сетиће се те сезоне по плавој шљаци у Мадриду, коју су сви критиковали , као и вимблдонског чуда Лукаша Росола, који је елиминисао Рафу у 2. колу у Лондону. Након тога је Рафа морао да се повуче са Олимпијских игара због проблема са коленом и након Вимблдона више није играо до 2013. Каснији развој његове каријере показао је колико су се ти проблеми даље развили, на његову жалост и на жалост тениса као спорта у целини. И постало је више него јасно да је заиста био повређен, а не допингован.