Хришћани верују да је Торински покров заправо Исусова погребна тканина на којој је приметан отисак његовог крвавог лица и тела. Анализа урађена осамдесетих година прошлог века сугерише да је покров настао у 14. веку, међутим, нова процена датирања рендгенским снимцима наводи да је тканина стара 2.000 година и да је настала у Христово време.

То знање је омогућило најсавременијој технологији вештачке интелигенције да створи живописне и невероватно реалистичне приказе отиска лица за који су верници уверени да је настао на тканини у тренутку Христовог васкрсења.

Слика са АИ сајта Миђоурнеy слична је многим историјским приказима Исуса који има дугачку косу и браду до рамена.

Такође се виде ране на голим грудима што сугерише да је био мучен и убијен.

Либерато де Каро, главни аутор нове студије, тврди да је широкоугаона рендгенска анализа доказала да се Торински покров поклапа са сличним узорком тканине из израелске Масаде који датира између 55. и 74. не.

- Експериментални резултати су компатибилни са хипотезом да је Торински покров реликвија стара 2000 година - наводи се у студији и наглашава да је претходна коначна анализа била погрешна због контаминације.

Стручњак је рекао и да је у ланеним влакнима покрова било и ситних честица полена са Блиског истока што је наизглед искључивало идеју да је тканина дошла из Европе.

Де Каров тим је извршио анализу користећи мали узорак из Свете плаштанице која се тренутно налази у катедрали Светог Јована Крститеља у Торину.

Аутори студије су брзо приметили да се нови закључци одржавају само ако је крхки артефакт држан на просечној температури и релативној влажности од 55 до 75 одсто током 13 векова пре него што је ушао у историјски запис 1354. године.

Католичка црква, међутим, нема званичан став о легитимности Торинског покрова.

Неколико папа је признало платно као чудотворну реликвију. Папа Фрања је 2015. године отишао на ходочашће у Торино како би се помолио пред плаштаницом.

(NY Post)

БОНУС ВИДЕО: