Ова необична прича одиграла се једног врелог августовског дана у Београду 1969. године. Њени актери - прослављени и надалеко чувени бард српског глумишта Павле Вуисић и маршал и доживотни председник Социјалистичке Федеративне Републике Југославије, Јосип Броз Тито.

Павле Вуисић један је од великана српског глумишта, а због свог специфичног сензибилитета и несвакидашњег хумора, иза њега су остале анегдоте које се и данас препричавају. Као на пример, она о томе како је Паја упознао Јосипа Броза Тита.

Неколико месеци пре премијере југословенског ратног спектакла "Битка на Неретви" на Белом двору организована је посебна пројекција "само за очи" маршала.

ФОТО: Новости архива

 

 

Било је предвиђено да Тито упозна екипу која је радила на филму, па су да присуствују позвани сви - од шминкера до комплетне глумачке поставе са изузетком Орсона Велса, који је био оправдано одсутан. Позив се, наравно, односио и на Павла Вуисића, који је у филму играо шофера Јордана.

И тако се догодило да два униформисана официра покупе славног глумца са његовог сплава на Сави и одведу пред капије двора на Дедињу, где су га дочекале девојке чији је задатак био да Пају одведу до гардеробе и дају му лепо, свечано одело предвиђено за пријем код Тита.

Обучен у своју "аласку униформу" - бермуде, раскопчана пругаста кошуља, папуче избледеле од песка, Павле Вуисић није имао ни најмању намеру да обуче "пингвински костим".

Фото: Профимедиа

 

 

- Ја не морам ништа! Можда ви да га пробате, а да се ја вратим на Аду, кажу да је викао док су се пробијали до гардеробе.

Непријатна ситуација је потрајала. Паја није одустајао и чинило се да није било те силе која би га натерала да се предомисли и ипак "упаради". Галама је била толика да ју је, ходајући ка дворани, чуо и сам Тито.

Заобилазећи своју пратњу маршал је сам отишао до гардеробе и отворио врата. Сви су заћутали.

- Друже, јесу ли ваши шофери носили одела и кравате у рату? Терају ме да ово обучем, а сви знају да сам ја у филму шофер Јордан, као из топа је испалио глумац.

Прича каже да се Тито насмејао, пришао и загрлио Павла Вуисића одводећи га у једно малу, споредну просторију. Нико није знао шта се унутра дешава. Само је у једном тренутку конобар унео виски. Пројекција је каснила, пише Историјски забавник.

Павле Вуисић никада није причао о догађајима од тог дана. Био је то званично његов једини сусрет са Титом.

(Блиц Жена)

БОНУС ВИДЕО: