Ova neobična priča odigrala se jednog vrelog avgustovskog dana u Beogradu 1969. godine. NJeni akteri - proslavljeni i nadaleko čuveni bard srpskog glumišta Pavle Vuisić i maršal i doživotni predsednik Socijalističke Federativne Republike Jugoslavije, Josip Broz Tito.

Pavle Vuisić jedan je od velikana srpskog glumišta, a zbog svog specifičnog senzibiliteta i nesvakidašnjeg humora, iza njega su ostale anegdote koje se i danas prepričavaju. Kao na primer, ona o tome kako je Paja upoznao Josipa Broza Tita.

Nekoliko meseci pre premijere jugoslovenskog ratnog spektakla "Bitka na Neretvi" na Belom dvoru organizovana je posebna projekcija "samo za oči" maršala.

FOTO: Novosti arhiva

 

 

Bilo je predviđeno da Tito upozna ekipu koja je radila na filmu, pa su da prisustvuju pozvani svi - od šminkera do kompletne glumačke postave sa izuzetkom Orsona Velsa, koji je bio opravdano odsutan. Poziv se, naravno, odnosio i na Pavla Vuisića, koji je u filmu igrao šofera Jordana.

I tako se dogodilo da dva uniformisana oficira pokupe slavnog glumca sa njegovog splava na Savi i odvedu pred kapije dvora na Dedinju, gde su ga dočekale devojke čiji je zadatak bio da Paju odvedu do garderobe i daju mu lepo, svečano odelo predviđeno za prijem kod Tita.

Obučen u svoju "alasku uniformu" - bermude, raskopčana prugasta košulja, papuče izbledele od peska, Pavle Vuisić nije imao ni najmanju nameru da obuče "pingvinski kostim".

Foto: Profimedia

 

 

- Ja ne moram ništa! Možda vi da ga probate, a da se ja vratim na Adu, kažu da je vikao dok su se probijali do garderobe.

Neprijatna situacija je potrajala. Paja nije odustajao i činilo se da nije bilo te sile koja bi ga naterala da se predomisli i ipak "uparadi". Galama je bila tolika da ju je, hodajući ka dvorani, čuo i sam Tito.

Zaobilazeći svoju pratnju maršal je sam otišao do garderobe i otvorio vrata. Svi su zaćutali.

- Druže, jesu li vaši šoferi nosili odela i kravate u ratu? Teraju me da ovo obučem, a svi znaju da sam ja u filmu šofer Jordan, kao iz topa je ispalio glumac.

Priča kaže da se Tito nasmejao, prišao i zagrlio Pavla Vuisića odvodeći ga u jedno malu, sporednu prostoriju. Niko nije znao šta se unutra dešava. Samo je u jednom trenutku konobar uneo viski. Projekcija je kasnila, piše Istorijski zabavnik.

Pavle Vuisić nikada nije pričao o događajima od tog dana. Bio je to zvanično njegov jedini susret sa Titom.

(Blic Žena)

BONUS VIDEO: