Славни рокер Бора Ђорђевић тренутно се налази у болници у Љубљани, где се лекари неуморно боре за његов живот.

Фото: АТА имагес/Антонио Ахел

 

Овај познати рокер, који је оставио дубок траг у музичкој сцени Србије, познат је, не само по својим песмама које су освојиле генерације, већ и по својим оштрим политичким ставовима и великој љубави према отаџбини.

Ђорђевић је познат по својој отворености и спремности да јавно обелодани своје мишљење.

Његов однос са Ђорђем Балашевићем, који је започео сарадњу са њим током ране фазе каријере, трајао је више деценија. Конфликт између њих је започео још седамдесетих година, када је Балашевић критиковао песму "Лутка са насловне стране" групе "Рани мраз", у којој је Бора био члан. Због неслагања око ове песме, Бора је напустио групу и раскинуо сарадњу са Балашевићем.

Фото: репринт ТВ Новсти, Профимедиа

 

Након тога, Бора Ђорђевић је основао групу Рибља Чорба, али се чини да сукоб са Балашевићем није био заборављен.

Током концерта у београдској Арени, Балашевић је критиковао Бору због наступа као предгрупа Аци Лукасу.

- Један мој некадашњи колега из групе "Рани мраз" у новогодишњој ноћи на Тргу наступа као предгрупа Аци Лукасу… - рекао је Балашевић, а онда је убрзо стигао и одговор Боре Чорбе.

Фото: АТА имагес/Антонио Ахел

 

Бора је затим у својој књизи "Пусто острво" назвао Балашевића "најгорим папучаром", истичући да његова супруга Оливера има превелики утицај на његов живот.

Бора је у песми "Предејане" описао ситуацију која се односи на Балашевића, али је нагласио да га не занима Балашевићева реакција на његове коментаре.

- Не смем по њима да уринирам јер ме они неизмерно воле, у супротном дражи ће им бити Ђоле. А он од своје Оливере нити пиша, нити се*е - стихови су Борине песме у новој збирци.

- У мојој новој збирци има и бољих песама од те! Не занима ме да ли се Балашевић наљутио због тих стихова, не размишљам о томе - рекао је Чорба.

У 2008. години, Бора је у емисији Раде Раденковић изјавио да поштује Балашевићев рад, али не и њега као особу због Балашевићевих ставова. Бора је тада рекао да је Балашевић талентован песник и писац, али да му се не допада начин на који говори и изражава се.

Фото: АТА имагес/Антонио Ахел

 

- Ја нисам толико сујетан, па немам проблем с тим да будем предгрупа Аци Лукасу. Он је велики уметник и нама из "Чорбе" је била част да забавимо народ пре његовог концерта - поручио је Бора за Информер.

- Има један аутор којег приватно не ценим много, али не могу да му ускратим да је велики таленат, не таленат него сјајан аутор - рекао је једном приликом Бора, алудирајући управо на Ђорђа.

Када је Ђорђе Балашевић преминуо 2021. године, Бора је изразио жаљење због губитка, рекавши да је Балашевић био велики уметник, чиме је показао да је, упркос њиховим разликама, ценио његов допринос музици.