На списку је 81 производ који се даље разрађује кроз готово 700 конкретних производа са "Најбољом ценом". Производи са "Најбољом ценом" биће доступни у више од 2.500 малопродајних објеката широм Србије, а свуда, код сваког производа који ће бити део ове акције биће ознака "Најбоља цена".

- Ово смо припремали недељама уназад. Морамо да водимо рачуна о људима са нижим примањима, о свим грађанима. Да се боримо за правичније цене, показујемо бригу о грађанима, а опет поштујемо услове пословања, не рушимо принципе које важе на европском континенту, поштујемо послодавце који су неизоставни део привреде. Влада и председник Републике су фокусирани на наше грађане, на обичан народ и то је у фокусу онога чиме ћемо се бавити. Имали смо разговоре са девет представника великих трговинских радника, били су коректни, наступали су као партнери са државом, нису имали негативне ставове, држава мора да прави однос који мора да буде правичнији.

- Сви заједно смо донели одлуку да од 1. септембра поркенемо нову акцију "Најбоља цена", припремили смо производе са најбољом ценом. Мене интересује да ли ћемо помоћи некој жени у Пироту, да ли ће људи у Медвеђи имати предности због овога, водимо рачуна о свим грађанима. Водимо рачуна о грађанима који примају минималну зараду, 457 евра ће бити следеће године и покриће потрошачку корпу. Са овим акцијама мислим да ћемо још више помоћи људима. Не мислимо да ћемо овом акцијом све решити, али мењамо ствари у правом смеру - рекао је Вучевић.

- Изашли смо као Влада се предлогом од 81 производ који се даље разрађује кроз готово 700 конкретних производа, у преко 2.500 малопродајних објеката широм Србије. Свуда код производа који ће бити део ове акције биће ознака "Најбоља цена". Из сваке категорије биће нижа и приступачнија цена. Најбоља цена мора бити много нижа него све акције које имају спроведене.

- Пилетина килограм попуст, проценат смањења цене је 15,2 одсто, свињско месо 11,57 одсто нижа цена, риба 30,65 одсто нижа цена, кисело млеко 20,59 одсто нижа цена, јаја 13,41 одсто, чоколадно млеко 15,30 одсто, стишњена шунка 12,0 одсто, брашно тип 500 попуст 21,55 одсто, пиринач један килограм, најбоља цена за 17,85 одсто у односу на постојећу цену. Сладолед породично паковање 21,67 нижа цена, пудинг нижа цена за 25,53 одсто, пелене за бебе 60 комада 28,64 одсто, детерџент за веш 5,4 кг нижа цена за 44,75 одсто. Четкица за зубе паковање од две, 33,17 одсто...

Списак намирница

Пилетина - проценат смањења цене 15,22 одсто

Свињска маст

Свињско месо - проценат смањења цене 11,57 одсто попуста

Риба - 30,65% нижа цена

Млеко дуготрајно 2,8

Јогурт 2,8 - 16,84% попуста

Сир кришка кг

Кисело млеко - 20,59% попуста

Маргарин

Сирни намаз

Јаја - 13,41% попуста

Павлака

Жути сир

Чоколадно млеко

Париска кобасица (паризер)

Пилећа виршла

Стишњена шунка

Сува свињска печеница (суви свињски врат)

Туњевина

Тестенина или шпагете

Брашно тип 400

Брашно тип 500 - 21,55 % попуста

Сунцокретово уље

Пиринач - 17,85% попуста

Сирће

Кромпир бели - 27,65% попуста

Јабука - 28,96% попуста

Лук црни

Пасуљ

Купус

Традиционална кафа 200г

Чај

Инстант кафа - 32,50% попуста

Чоколада

Бомбоне тврде

Кекс

Кикирики

Паштета

Туњевина - 48,86% попуста

Сардина - 27,42% попуста

Мајонез 

Кечап

Хумус

Сок јабука

Балон негазиране воде (пет или шест литара)

Газирани сок

Ледени чај

Џем

Мешана салата у тегли

Мед - 22,87% попуста

Грашак смрзнути - 19,29% нижа цена

Сладолед породично паковање - 21,67% нижа цена

Зачин за храну

Млевена паприка

Супе у кесици

Пудинг у кесици - 25,53% попуста

Дечији шампон

Пелене за бебе

Кашица за бебе

Папир за печење

Убрус

Детерџент за посуђе

Детерџент за веш

Омекшивач за веш

Санитар за чишћење

Освеживач wц шоље

Средство за чишћење стакла

Абразив гел

Средства за скидање каменца

Шампон

Гел за туширање

Улошци за жене

Паста за зубе

Сапун тврди за руке

Течни сапун

Влажне марамице

Дезодоранс или ролон

Четкица за зубе - 33,17% попуста

Средство за бријање

Тоалет папир двослојни или трослојни

Салвете

Сува храна за животиње

- Све укупно, када то ставимо просечно,ми смо ово дали просечно као највишу и најнижу цену производа, исти производи имају различите цене, то је тржиште. Ми смо тражили да сви иду у корекцију цене у односу на своје постојеће и у односу оног што су проводили кроз њихове акције. Ово је још већа акција и већи попуст у односу на ниже цене. Ово је први пакет који проводимо, који ће грађани моћи да осете, олакшавамо људима, водимо рачуна о људима који имају ниже зараде, а и оне ће бити више од 1. јануара.

- Пелене најбоља цена иде на 1.299 динара, кисело млеко са 30 динара иде на 27 динара, сваки динар значи за свако домаћинско пословање. 1.199 на 799 динара стишњена шунка, 829 на 599 шунка у цреву, паризер чувени са 439,99 идемо на 299,99 динара, то су конкретне ствари које ће људима олакшати живот. Сир са 899,99 на 689,99. Када ово ставимо у ниво просека, да би добили реалнију слику, од 8 до 22.000 динара моћи ће домаћинства да уштеде. Рекао бих да није за потценити, добро је да људима остане неки динар више. Поносан сам на ову акцију, имали смо и за брашно и уље, паштету, туњевину... Петит кекс са 314 на 159 динара. Радујем се почетку акције, мислим да смо добру палету прозивода применили. Производи који су на најбољој цени морају да постоје на рафовима.

Питања новинара:

Да ли ће цене важити у свих 2.500 објеката, да ли ће бити исте или конкурентне?

- Не можемо да унифицирамо јер трговачки ланци немају идентичне производе, обавезни су да изађу са најбољом ценом, немају сви иста млека, нису се сви определили да иду у најбољу цену за идентично млеко, за исти јогурт, то је на њима да дефинишу. Људи ће у свим продавницама имати ове производе, држава је предложила и тражила да учествују у појефтињењу 81 категорије производа, они су доставили шта ће конкретно да буде најбоља цена. Видећемо да се не заврши 31. октобра, него да правио нове акције. Увек је неписано правило да је септембар најтежи месец у години, готови одмори, нова школска година, грејна сезона, највећи удар на буџете и баш зато, када је то нешто изазовније за грађане да све купе, да олакшамо за овај део који није за потцењивање.

- Није једноставно детектовати како и где долази до формирања цена, није иста прича за сваки производ и трговачки ланац. Има много фактора које морамо узети у обзир. Давао сам примере и за земље из региона и српске производе, и за оне који се производе у иностранству. Причао сам о томе што је скупље у Србији и мора да буде правичнија цена.

Због чега је ова акција ограничена на два месеца?

- Суштина је да је веће снижење, ниже цене него што је била претходна акција и већи је број производа. Није ово дефинисано кроз одлуку Владе, ово је ствар договора, ово смо напраивли кроз договор са трговцима, морали смо да узмемо у обзир већи број производа и ниже цене. Наговестио сам да ћемо ићи даље, искористићемо та два месеца да искористимо формирање цена производа у Србији, контролу поштовања ове одлуке, да тај период искористимо за даље разговоре са трговцима. Разговараћу са Лончаром и РФЗО да видимо око производа те свере да ли има простора за те цене. Моја молба је и продавцима школских прибора да се прикључе акцији. Акција је два месеца јер је то резултат договора са трговцима имајући у виду број прозивода и цене.

- Имамо прве анализе акције "Боља цена" и ефекат је бољи него што смо очекивали, много се више купују производи. Извршићемо анализу и ове акције, а наша процена је да сада када креће школа, зимски период да је боље да идемо на већи број производа са већим појефтињењем.

Акција "Најбоља цена" трајаће од 1. септембра до 31. октобра.

(Курир)

БОНУС ВИДЕО: