Чувени глумац Миодраг Петровић Чкаља преминуо је пре 21 годину у немаштини, а многи и данас памте његове последње речи.

Последње године свог живота провео је у самоћи. Био је напуштен и од колега, док су његови пријатељи умирали.

Чкаља је био мајстор трансформације, способан да се брзо и лако уклопи у различите улоге и карактере. Његова појава на екрану доносила је инстантну радост и смех, а његови комични дијалози користе се у свакодневном говору. Међутим, његов осмех временом је почео да бледи.

Фото: Архива ТВ Новости

 

 

Приликом добијања награде за животно дело "Цар Константин", Чкаља је био потпуно искрен оголивши душу пред свима.

- Имам 76 година и ништа ми не треба. Живео сам и живим скромно. Али, значи ми да наша деца живе нормално. Да сам у Америци, и да сам примио овако велику награду захвалио бих се, прво, својој жени, па деци, па ташти, затим продуценту и редитељу. Али, пошто сам, срећом, у својој драгој земљи Србији, захваљујем се, прво, свом шефу самопослуге што ми, понекад, одвоји пензионерску коску, па комшиници у бараци која ми остави млеко испод тезге, па мом поштару који ми увек, на време са закашњењем, донесе пензију. Да није било њих, не бих био овде. Хвала, Србијо, пустили сте ме да глођем до коске, рекао је неутешни глумац 2002. године на додели, само годину дана пред смрт.

Фото: Архива ТВ Новости

 

 

Иако је био велика звезда, последње дане провео је у Београду, живео је врло скромно у условима који нису достојни човека.

Чкаљин син, Чедомир Петровић, по занимнају је глумац и редитељ, али се више од 20 година не бави глумом већ пише књиге и колумне. За свог оца каже да је био скроман и сасвим нормалан, иако је његова популарност била велика.

То да је његов отац пред крај живота био заборављен, али и чињеницу да га се данас ретко сете коментарише:

- Заборављају и живе, не само оне којих више нема. Није се он свиђао некима који треба да га се сете. Он се свиђао народу. А овима је говорио у лице истину. Не воле сви да чују истину. Због тога трпимо и моја ћерка и ја. Трпимо, нико нас не зове у позориште, на филм, на телевизију... Сва врата су нам затворена као лондонска банка. Неће да нас зову. Моја Јована је одлична глумица, играла је Југословенском драмском. Дошли су нови млади глумци, полуглумци-полутајкуни, ту су кланови... Али поносан сам што је Чкаља био такав, рекао је својевремено Чкаљин син за "Блиц".

Преминуо је 20. октобра 2003. године у 80. години живота.

БОНУС ВИДЕО: