Данас је почела метеоролошка јесен, а температуре показују скроз супротно. Температуре су и даље тропске, а Републички хидрометеоролошки завод (РХМЗ) издао је ново упозорење на високе температуре.

Како је објаснио метеоролог Иван Ристић, у првој недељи септембра дневне температуре кретаће се између 32 и 36 степени. Тек у другој недељи септембра може се очекивати блажи пад.

"Ми и даље имамо тропске температуре, док праве летње можемо да очекујемо тек следеће седмице, тада стижу и облаци тако да има услова да буде и пљускова кише. За сада нема најава за неке веће падавине и јаче захлађење, али календар чини чуда, макар ће нам бити пријатније у већим градовима. Свуда су суше, кише није било уопште. У Стопића пећини нема воде, каде су пресушиле први пут у историји на дуже време, такође нема водопада на Гостиљу. Друге седмице септембра доћи ће до блажег пада температуре, али ја и даље не видим да ће температура да падне на просек за ово доба године. Летње температуре су све преко 25 степени, док су јесење температуре до 25. Ја и даље не видим јесење температуре, а ушли смо у септембар", појашњава Ристић.

Према његовим речима, ако се овакво време настави, имаћемо лето спојено са "Михољским летом". РХМЗ је издао упозорење на високе температуре за данас, понедељак и уторак.

Према њиховој најави, најтоплије ће бити у уторак када ће у целој Србији осим на југозападу земље и на Косову и Метохији бити на снази наранџасти метеоаларм. Осим тога, пљускови са грмљавином очекују се у источној и југоисточној Србији и на Косову и Метохији.

(Блиц)

БОНУС ВИДЕО: