Danas je počela meteorološka jesen, a temperature pokazuju skroz suprotno. Temperature su i dalje tropske, a Republički hidrometeorološki zavod (RHMZ) izdao je novo upozorenje na visoke temperature.

Kako je objasnio meteorolog Ivan Ristić, u prvoj nedelji septembra dnevne temperature kretaće se između 32 i 36 stepeni. Tek u drugoj nedelji septembra može se očekivati blaži pad.

"Mi i dalje imamo tropske temperature, dok prave letnje možemo da očekujemo tek sledeće sedmice, tada stižu i oblaci tako da ima uslova da bude i pljuskova kiše. Za sada nema najava za neke veće padavine i jače zahlađenje, ali kalendar čini čuda, makar će nam biti prijatnije u većim gradovima. Svuda su suše, kiše nije bilo uopšte. U Stopića pećini nema vode, kade su presušile prvi put u istoriji na duže vreme, takođe nema vodopada na Gostilju. Druge sedmice septembra doći će do blažeg pada temperature, ali ja i dalje ne vidim da će temperatura da padne na prosek za ovo doba godine. Letnje temperature su sve preko 25 stepeni, dok su jesenje temperature do 25. Ja i dalje ne vidim jesenje temperature, a ušli smo u septembar", pojašnjava Ristić.

Prema njegovim rečima, ako se ovakvo vreme nastavi, imaćemo leto spojeno sa "Miholjskim letom". RHMZ je izdao upozorenje na visoke temperature za danas, ponedeljak i utorak.

Prema njihovoj najavi, najtoplije će biti u utorak kada će u celoj Srbiji osim na jugozapadu zemlje i na Kosovu i Metohiji biti na snazi narandžasti meteoalarm. Osim toga, pljuskovi sa grmljavinom očekuju se u istočnoj i jugoistočnoj Srbiji i na Kosovu i Metohiji.

(Blic)

BONUS VIDEO: