Када је реч о избору између белог и тамног пилећег меса, постоји неколико важних разлика које би требало узети у обзир за ваше здравље.

Бело пилеће месо је познато по својој нискокалоричној и нискомастној структури. На пример, пилеће груди садрже знатно мање масти у поређењу с тамним деловима као што су батак или карабатак. Ово чини бело месо популарним избором за оне који пазе на унос калорија и засићених масти.

Са друге стране, тамно пилеће месо, попут батка и карабатака, обилује хранљивим супстанцама као што су гвожђе, цинк, селен и витамини Б комплекса. Ови хранљиви састојци су посебно корисни за подршку имунолошком систему и општем здрављу организма.

Фото: Профимедиа

 

 

Када припремате пилеће месо, важно је размотрити и начин припреме. Поховано или пржено бело месо може значајно повећати садржај масти и калорија, док је печење на роштиљу или у рерни боља опција за очување ниског садржаја масти.

Фото: Shutterstock

 

 

У крајњој линији, избор између белог и тамног пилећег меса зависиће од ваших индивидуалних здравствених циљева и преференција.

Без обзира на ваш избор, важно је укључити разноврсну исхрану како бисте осигурали довољан унос хранљивих материја за ваше тело.

(Крстарица)

БОНУС ВИДЕО: