О томе да ли је ово једина промена када је контрола градског саобраћаја у питању говорио је Дарко Дујовић, начелник комуналне милиције.

Дујовић је одгонетнуо због чега је дошло до ове одлуке и зашто су контролори у цивилу:

- Морам само један мали кратак увод да напоменем. Ми смо од почетка примене новог тарифног система, нешто мало јаче од пре годину дана, почели са контролом карата на територији града Београда, за шта имамо у складу са Законом о комуналној милицији, ту су нам описани постови, али и у складу са одлуком о јавном линском превозу на територији Београда. Заиста смо приметили да су у претходној години Београђани прихватили нови начин куповине карата, који је знатно олакшан и јефтинији него што је пре тога био. Резултати анализа претходног стања нам говоре у прилог томе, јер смо рецимо за, ево да наведем пример од јуче, да смо од 10.000 путника које смо исконтролисали, затекли 250 без важеће возне исправе у возилима јавног превоза, издали 250 прекршених налога, што је ако гледамо процентуално заиста мали број, значи 2,5% путника контролисаних није имало карту - започео је Дујовић, па закључио:

- Међутим, оно што смо такође приметили у последњем периоду јесте да је један изузетак постао тренд, односно да путници који се налазе у превозу на аутобуском стајалишту када виде комуналне милиционаре и контролоре у униформи, тек онда пусте временску карту и на тај начин изврше своју грађанску обавезу. Покушаћемо да у складу са новим начином рада који смо почели скоро, почетком ове нове школске године, значи од 2. септембра, од понедељка, где смо одлучили да радимо у цивилу, за шта имамо законско влашћење. Морам да кажем да у складу са Законом о комуналној милицији, комунални милиционар може по писаном налогу да ради и у цивилној одећи и да примењује своје овлашћење.

(Курир)

БОНУС ВИДЕО: