O tome da li je ovo jedina promena kada je kontrola gradskog saobraćaja u pitanju govorio je Darko Dujović, načelnik komunalne milicije.

Dujović je odgonetnuo zbog čega je došlo do ove odluke i zašto su kontrolori u civilu:

- Moram samo jedan mali kratak uvod da napomenem. Mi smo od početka primene novog tarifnog sistema, nešto malo jače od pre godinu dana, počeli sa kontrolom karata na teritoriji grada Beograda, za šta imamo u skladu sa Zakonom o komunalnoj miliciji, tu su nam opisani postovi, ali i u skladu sa odlukom o javnom linskom prevozu na teritoriji Beograda. Zaista smo primetili da su u prethodnoj godini Beograđani prihvatili novi način kupovine karata, koji je znatno olakšan i jeftiniji nego što je pre toga bio. Rezultati analiza prethodnog stanja nam govore u prilog tome, jer smo recimo za, evo da navedem primer od juče, da smo od 10.000 putnika koje smo iskontrolisali, zatekli 250 bez važeće vozne isprave u vozilima javnog prevoza, izdali 250 prekršenih naloga, što je ako gledamo procentualno zaista mali broj, znači 2,5% putnika kontrolisanih nije imalo kartu - započeo je Dujović, pa zaključio:

- Međutim, ono što smo takođe primetili u poslednjem periodu jeste da je jedan izuzetak postao trend, odnosno da putnici koji se nalaze u prevozu na autobuskom stajalištu kada vide komunalne milicionare i kontrolore u uniformi, tek onda puste vremensku kartu i na taj način izvrše svoju građansku obavezu. Pokušaćemo da u skladu sa novim načinom rada koji smo počeli skoro, početkom ove nove školske godine, znači od 2. septembra, od ponedeljka, gde smo odlučili da radimo u civilu, za šta imamo zakonsko vlašćenje. Moram da kažem da u skladu sa Zakonom o komunalnoj miliciji, komunalni milicionar može po pisanom nalogu da radi i u civilnoj odeći i da primenjuje svoje ovlašćenje.

(Kurir)

BONUS VIDEO: