Za samo 20 dana biće doneta odluka o ponovnom uvođenju vojnog roka, što će značajno promeniti živote mnogih mladih muškaraca. Obavezni vojni rok trajaće dva i po meseca, dok će žene imati mogućnost da se dobrovoljno prijave. 

Kakva obuka očekuje nove regrute i koje sve uslove država mora da ispuni kako bi kasarne bile spremne za prijem novih vojnika? O ovim pitanjima u emisiji "Uranak" na televiziji K1 razgovaramo sa stručnjacima Lukom Kastratovićem, generalom u penziji, i Milanom Jolovićem, pukovnikom u penziji. Bivši general Kastratović smatra da je vraćanje vojnog roka veoma dobra odluka:

Foto: Tanjug/Strahinja Aćimović

 

"Polemika traje poslednjih osam godina. U vreme ministra Vulina, politika je tražila da se vojni rok odmrzne i pokrene inicijativa. U sistemu odbrane imamo dva podsistema - vojnu i civilnu odbranu. Služenje vojnog roka i obučenost građana nije samo za ratne, već i za mirovne uslove. Imamo profesionalnu vojsku, oko 37 hiljada pripadnika ukupno, ali tu spadaju i vojne ustanove, kao što je VMA, pa oko 13 hiljada vojnika čine borbeni sastav. To nije dovoljno za ratne uslove. Ne planiramo nikoga da napadnemo, ali moramo biti spremni na izazove, pretnje sa KiM-a, iz Hrvatske, ili u slučaju širenja rata", rekao je Kastratović.

VS U AKCIJI SA HAUBICAMA: 2S1 Gvozdika - artiljerci na obuci

Na pitanje voditeljke Jovane Joksimović da li se vojska vraća zbog mogućnosti rata, general je odgovorio: "Ne, vojni rok se vraća jer imamo opremu i PVO sisteme, ali neko mora da ih koristi i vežba na njima, ne da bi ratovao, već da bismo sprečili napad na nas".

Objašnjavajući zašto u našoj zemlji nije veliko interesovanje za profesionalno služenje vojnog roka, Kastratović je istakao: "Profesionalnu vojsku imaju samo velike sile sa jakom ekonomijom, poput Nemačke, Italije, Engleske, i Francuske, koje mogu da priušte visoke plate vojnicima".

"Nijedna država ne dobija rat samo sa redovnim i aktivnim sastavom, već rat dobija narod, odnosno rezervni sastav. Mi živimo na Balkanu, gde se svakih 30 do 40 godina vodi rat, bez obzira na našu neutralnost. Ona nam ne garantuje da nećemo biti uvučeni u sukob. Nismo želeli ni rat devedesetih, ali stvaranje unipolarnog poretka donelo je ratove u Iraku, Jugoslaviji i Čečeniji. Sada smo svedoci novog poretka i rata u Ukrajini. Gde će se taj rat širiti, ne znamo, ali moramo imati snažne odbrambene snage. 75 dana vojnog roka nije dovoljno da se vojnik potpuno obuči, ali je dovoljno za osnovno znanje koje će nadograđivati kroz rezervni sastav", Milan Jolović je pojasnio trajanje vojnog roka.

Jolović je zatim govorio o primeru Švajcarske, neutralne, ali visoko militarizovane zemlje, gde obuka traje 21 nedelju.

"Švajcarski rezervisti do 30. godine drže oružje u svojim kućama, a posle tog perioda država im može dozvoliti da otkupe oružje ili ga vrate. Oni su jedna od najnaoružanijih nacija u Evropi", naglasio je Jolović.

Što se tiče obuke, Jolović je objasnio da individualna obuka vojnika uključuje vatrenu obuku, rukovanje naoružanjem, fizičku pripremu i pružanje prve pomoći.

Foto: Tanjug/MINISTARSTVO ODBRANE I VOJSKA SRBIJE

 

"Nakon 15 dana individualne obuke, ona se nastavlja kroz kolektivni rad u odeljenjima, vodovima i četama. Obuka bi se intenzivirala u redovnom sastavu, s ciljem stvaranja jakih kolektiva. Posle osnovne obuke, svake godine bi se sprovodile dodatne vežbe sa regrutima u njihovim ratnim jedinicama", objašnjava Jolović i dodaje da Srbija ima infrastrukturu, ali da je potrebno poboljšati uslove:

"Imamo infrastrukturu za obuku svih regruta, ali će biti potrebno dodatno ulaganje u poboljšanje uslova smeštaja, boravka i ishrane. Vlada RS će morati da izdvoji sredstva za te namene. Petnaest posto bi trebalo po broju stanovnika", rekao je Jolović i objasnio koliko pripadnika redovnog sastava treba da ima Srbija:

Bivši general u penziji Kastratovićem objašnjava da li je dovoljno godinu dana da se kasarne adekvatno opreme.

"Godinu dana za osnovne uslove je dovoljno. Neke kasarne u Srbiju su već dobro opremljene. Za muškarce od 18. do mislim 27. godina. Dva i po meseca omogućava da više ciklusa ljudi prođe obuku. Tako da godišnje može da prođše tri do četiri generacije. U tom slučaju ćemo imati obučeno stanovništvo i to nam daje psihološku snagu, da možemo da se suprotstavimo nekome", kaže general u penziji.

(K1)

BONUS VIDEO: