Одлука о служењу војног рока за мушкарце који би трајао 75 дана, биће позната у наредних 20-30 дана. Служење војног рока трајало би 60 дана обуке и 15 дана вежбе за мушкарце, а био би добровољан за жене. Многи разговори на ову тему су обављени, али предстоји доношење процена око одређених битних детаља.

"Разговарали смо о враћању обавезног војног рока и вероватно ћемо донети ту одлуку", истакао је председник Александар Вучић, уз напомену да ће се “све већ видети приликом расправе о буџету за 2025. годину, негде од првог до десетог наредног месеца”.

Председник Србије је том приликом скренуо пажњу о детаљу о којем се чини се није раније размишљало, а који може да буде битан посебно у време када траје борба за останак сваког младог човека у Србији (или повратак из иностранства), али и све евидентнија битка са недостатком радне снаге.

"Ту имамо и неколико других проблема, морамо да покушамо да сачувамо људе у земљи. Да нам не одлазе због иначе изузетно кратког војног рока. Мислим да је тих 75 дана минимално што свако може да да својој држави", истакао је Александар Вучић.

Он је открио многе детаље како би изгледао будући војни рок, али је ипак доста интересантних детаља о предлогу враћања обавезног служења војске још неразјашњено или ће о њима бити речи тек када буде донета коначна одлука. Уколико, наравно, она буде позитивна.

Према ранијем предлогу војни рок би био обавезан за све пунолетне мушкарце до 30 година старости, мада постоји опција да та граница ипак буде спуштена до 27. Како је истакао својевремено Зоран Драгишић, професор Факултета безбедности, “тешко је очекивати да неко ко има 35-36 година подједнако вежба са неким од 20-21”.

Овде постоји и једно “потпитање”: Да ли ће регрути моћи да бирају када ће одслужити војни рок, посебно они који упишу факултет? Раније је постојала варијанта да се иде одмах после средње школе, али и да се због студија одложи до завршетка факултета.

Дакле, неко би ишао са 18, а неко са 26-27 година, зависно од крајњег рока који би могао да буде постављен.

Служење војске у свом граду или не

За сада постоје само најаве да ће касарне бити прилагођене за долазак нових регрута, али се још не зна да ли је реч о свим војним објектима у Србији, или само појединим. Самим тим поставља се питање да ли ће будући војници служити војни рок у свом граду, ако постоје услови, негде у најближој околини, или ће као у време старе Југославије бити разбацани по целој држави.

Служење у свом граду би вероватно смањило трошкове превоза регрута, а за саме војнике би ова опција представљала, извесно је, најбезболније решење.

Слободни викенди за војнике или не

Када је тадашњи министар војске, а данашњи премијер Србије Милош Вучевић причао о повратку војног рока раније ове године, спомињао је и дилему око дозвољених одсуства, с тим што је тада у оптицају био војни рок од четири месеца, скоро дупло дужи од најновије верзије.

Наиме, једна од опција била је да регрути преко недеље буду у касарнама на обуци, а да онда добију слободне викенде које би проводили у својим домовима (или сваки други). Друга варијанта је да, на пример, добију један или два слободна викенда, пошто је тешко веровати да ће се при војном року од 75 дана ићи на дозвољавање одсуства од седам или десет дана, као што је раније био случај.

Да ли ће и колико бити плаћени

Чини се да нема дилеме да ће сви који буду позвани на служење војног рока поред превоза, смештаја и хране, добити и одговарајућу војничку плату, само је питање колико ће она износити.

То је индиректно најавио и сам председник Александар Вучић.

"Одредиће се не безначајна новчана накнада за време које проведу у касарнама Војске Србије", истакао је Вучић.

Колико ће то бити тешко је рећи у овом тренутку, а једини параметар може да буде податак да војници који тренутно служе у Војсци Србије као добровољци добијају, према доступним информацијама, месечну надокнаду од 46.000 динара.

Да ли ће бити цивилног служења

По свему судећи хоће, али је питање само како ће то изгледати и колико ће трајати.

"Код оних који не желе оружје, да се не бисмо играли приговора савести и другог, посебно за ове који су стручни за ИТ сектор, покушаћемо да обезбедимо присуство од Војнотехничког института и Технолошко-оперативног центра до других наших научних центара", рекао је Вучић.

Подсетимо, сходно Уставу, регрути имају право на приговор савести и служење без оружја, мада је у прошлости око овога било много злоупотреба.

Питање је и да ли би они који се одлуче за ову опцију такође имали војни рок од 75 дана или дуже, пошто је својевремено премијер Вучевић истакао да се “залаже да сви који буду служили без оружја имају дупло дужи војни рок”.

Наравно, на крају ће бити интересантно видети и какве би казне претиле онима који се оглуше о одласку у војску.

БОНУС ВИДЕО