Припрема ајвара захтева доста времена, али и простора где би се чистиле, пекле и млеле паприке, због чега многи одустају од припреме уколико живе у стану и немају адекватне услове. Уз овај рецепт, ајвар можете припремати у стану, једноставно и лако, а за припрему вам је потребно сат времена, након тога рерна ће све одратити сама, ваше је да повремено промешате смесу.

Фото: Принтскрин/Јутјуб/ Bokina kuhinja

 

Састојци:

5 кг паприка
2,5 кг плавих патлиџана
7,5 дцл уља
5-10 феферона (овисно волите ли блажи или љући, сами одредите количину феферона)
0,5 л алкохолног сирћета
2,5 л воде
3 кашике соли
3 кашике шећера
1 кашика бибера у зрну

Припрема:

Оперите патлиџане и паприку. Паприку очистите од семенки и све насецкајте на коцкице. 

У лонац с хладном водом ставите сирће, со, шећер, бибер у зрну и фефероне. Кад вода проври, ставите паприке на коцкице и патлиџане да поново проври. У зависности од величине лонца, количина паприке и патлиџана охладиће кључалу воду, а кад поновно проври након 2 до 3 минута извадите патлиџане и паприку, те их ставите на стану да се охладе. 

Фото: Нпортал

 

Поступак понављајте док се сва паприка и патлиџани не прокувају. У мултипрактику самељите охлађене паприке, патлиџане и фефероне, ставите у лонац (најбољи плитки, а широк), додајте уље. Можете да ставите и у рерну на 180 Целзијуса и пеците три и по сата. На сваких пола сата потребно извадите из рерне и промешајте.

(Србија данас)

БОНУС ВИДЕО: