Студија, коју је спровео Универзитет Оксфорд, открила је да ове две ставке, заједно са другим посластицама, ујутру могу "тихо" да повећају вероватноћу развоја два стања, болести срца и дијабетес типа 2, који такође могу да повећају ризик од срчаног и можданог удара.
До открића о штетности слаткиша уз доручак дошло се након што је група добровољаца 24 дана имала исхрану богату засићеним мастима. Међу намирницама које су конзумирали били су колачи, чоколада, кобасице те кроасани и кекс, а учесници су били вагани и тестирани пре и после студије.
После завршетка студије и представљања резултата водитељ истраживања, докторанд Никола Срниц рекао је да је студија показала како "различите масти могу имати драстично различите учинке на наше здравље у кратком року".
Никола је за Тајмс додао "С друге стране, видели смо заштитне учинке ако је особа имала исхрану богату вишеструко незасићеним масноћама".