Studija, koju je sproveo Univerzitet Oksford, otkrila je da ove dve stavke, zajedno sa drugim poslasticama, ujutru mogu "tiho" da povećaju verovatnoću razvoja dva stanja, bolesti srca i dijabetes tipa 2, koji takođe mogu da povećaju rizik od srčanog i moždanog udara.
Do otkrića o štetnosti slatkiša uz doručak došlo se nakon što je grupa dobrovoljaca 24 dana imala ishranu bogatu zasićenim mastima. Među namirnicama koje su konzumirali bili su kolači, čokolada, kobasice te kroasani i keks, a učesnici su bili vagani i testirani pre i posle studije.
Posle završetka studije i predstavljanja rezultata voditelj istraživanja, doktorand Nikola Srnic rekao je da je studija pokazala kako "različite masti mogu imati drastično različite učinke na naše zdravlje u kratkom roku".
Nikola je za Tajms dodao "S druge strane, videli smo zaštitne učinke ako je osoba imala ishranu bogatu višestruko nezasićenim masnoćama".