Mnogi ljudi se pitaju je li konzervirana hrana zaista zdrava i hranljiva. Nutricionistkinja dr DŽes Kording otkrila je da su, prema mišljenju struke, najzdravije konzervirane namirnice sardine, ali i ostale riblje konzerve.

One su dobar izvor proteina te su vrlo jednostavne jer ne zahtevaju dugu pripremu ili kuvanje.

Dr Kording je objasnila da upotreba ribljih konzervi u prehrani ima brojne zdravstvene dobrobiti.

Foto: Profimedia

 

- Konzervirane sardine obično imaju manje žive od mnogih drugih vrsta ribe i smatraju se jednim od najboljih izbora morske hrane, posebno ako sveže nisu dostupne - rekla je.

Kada jedemo sardine, dodala je dr Kording, unosimo puno proteina, vitamina D i protivupalnih omega-3 masnih kiselina, a maslinovo ulje osigurava mononezasićene masti zdrave za srce.

Stručnjaci preporučuju dve do tri porcije riblje konzerve nedeljno, pomešane sa testeninom ili samostalno, a možete ih dodati i raznim salatama.

BONUS VIDEO: