Људи су од давнина имали неки посебан однос с бројем 13

Стари Египћани су повезивали тај број са загробним животом. Веровали су како се њихови животи састоје од 12 фаза, а следећа је она када умру. Број 13 је у њима изазивао страхопоштовање, страх и тајанственост.

И Викинзи су имали своју теорију. Број 13 сматрали су несрећним због вечере организоване у Валхали на којој се окупило 12 богова – 13. бог био је Локи, бог зла којег на ту вечеру нису позвали. Он је био љут због тога, на вечеру је дошао непозван и довео свет у таму. За њих је 13. бог био оличење зла.

Кроз историју број 13 повезивало с лошим стварима, а једна од њих је и теорија из Средњег века по којој се тај број повезује с вештицама јер их је било по 13 у групи. Према неким веровањима вештице су се повезивале с петком па је тако некако настало празноверје о томе како је та комбинација лоша.

У норвешкој митологији постојала је Фрига, богиња слободног духа, љубави и плодности коју су прогласили вештицом и протерали када су се племена преобратила на хришћанство. Легенда каже да се Фрига сваки петак састајала с 11 вештица и с ђаволом (било их је укупно 13) те су заједно смишљали злодела за наредну седмицу.

Ипак, веровање да је петак 13. лош дан има и својих предности. Према неким статистикама на тај дан буде мање саобраћајних несрећа јер људи возе опрезније. Куће с бројем 13 буду јефтиније, као и летови авионом.

Параскевидекатриафобија је страх од петка 13.

Иако звучи помало невероватно, многи људи зазиру од тог дана јер верују да ће им се нешто лоше догодити. Наводно је исти страх имао и бивши амерички председник Френклин рузвелт. Према неким проценама неколико десетина милиона људи пати од ове фобије, с мањим или већим интензитетом.

Неки људи толико страхују да ће их задесити судба клета да на петак 13. не желе да изиђу из куће, чак изостају с посла. Други тог дана избегавају да доносе било какве одлуке јер не желе касније бити криви ако се догоди нешто лоше, преноси Миррор.

(Блиц Жена)

БОНУС ВИДЕО