Речи хвале о патријарху Павлу изрекао је глумац Петар Божовић.

- Павле је био божји човек на земљи. Морам да вам признам да сам се при сваком сусрету с њим осећао да сам грешан. Размишљајући о његовим порукама, некако ми увек прва падне изговорена она у рату: „Будимо људи.“ Сетим се тада свог детињства. Нисам могао да дочекам да напуним 18 година. Размишљао сам када ћу да постанем човек. Кад сам постао пунолетан, схватио сам да сам тек тад без игде икога. Шта и како бити човек? То је најтеже искушење.

Фото: В. Данилов

 

 

Иако је од његовог упокојења прошла читава деценија, спрски народ га није заборавио и дан-данас са великим поштовањем прича о његовој скромности, доброти и моћи да проникне у људску душу, а многи свакодневно и даље обилазе његов гроб у манастиру Раковица, где траже утеху, помоћ и излечење.

Његова скромност огледа се и у томе што је по Београду ишао пешке или градским превозом и по томе што је живео аскетским животом, сам је кувао, крпио одело и ципеле и обављао остале мајсторске послове у Патријаршији, живео је по јеванђељу и у складу са оним што је говорио. Док је био патријарх, није примао патријаршијску плату, него једино пензију из периода док је био епископ рашко-призренски.

Фото: Н.Фифић

 

 

Памтимо га и као мудрог човека који је поручивао да „будемо људи иако смо Срби“, човека чије се беседе памте, а многи се кроз живот воде његовим мудростима.

(Курир)

БОНУС ВИДЕО: