Reči hvale o patrijarhu Pavlu izrekao je glumac Petar Božović.

- Pavle je bio božji čovek na zemlji. Moram da vam priznam da sam se pri svakom susretu s njim osećao da sam grešan. Razmišljajući o njegovim porukama, nekako mi uvek prva padne izgovorena ona u ratu: „Budimo ljudi.“ Setim se tada svog detinjstva. Nisam mogao da dočekam da napunim 18 godina. Razmišljao sam kada ću da postanem čovek. Kad sam postao punoletan, shvatio sam da sam tek tad bez igde ikoga. Šta i kako biti čovek? To je najteže iskušenje.

Foto: V. Danilov

 

 

Iako je od njegovog upokojenja prošla čitava decenija, sprski narod ga nije zaboravio i dan-danas sa velikim poštovanjem priča o njegovoj skromnosti, dobroti i moći da pronikne u ljudsku dušu, a mnogi svakodnevno i dalje obilaze njegov grob u manastiru Rakovica, gde traže utehu, pomoć i izlečenje.

NJegova skromnost ogleda se i u tome što je po Beogradu išao peške ili gradskim prevozom i po tome što je živeo asketskim životom, sam je kuvao, krpio odelo i cipele i obavljao ostale majstorske poslove u Patrijaršiji, živeo je po jevanđelju i u skladu sa onim što je govorio. Dok je bio patrijarh, nije primao patrijaršijsku platu, nego jedino penziju iz perioda dok je bio episkop raško-prizrenski.

Foto: N.Fifić

 

 

Pamtimo ga i kao mudrog čoveka koji je poručivao da „budemo ljudi iako smo Srbi“, čoveka čije se besede pamte, a mnogi se kroz život vode njegovim mudrostima.

(Kurir)

BONUS VIDEO: