Када се опредељујемо који хлеб да купимо, обично мислимо да је црни здравији од белог, па тако уколико је неко на неком режиму исхране или на дијети, пре ће изабрати црни хлеб, а бели ће одмах избацити са јеловника.
- Када је реч о храњивим материјама, црни хлеб дефинитивно има више нутријената од белог. И док се црни хлеб прави од делова зрна пшенице, односно мекиња, ендосперма и клица, због чега је тамне боје, бели хлеб прави од такозваних ендосперма зрна пшенице, што му даје карактеристичну белу боју - објаснила је Пармар.
Занимљиво је и да црни и бели хлеб имају исто калорија, али је црни хранљивији и бољи за људе који желе да смршају.
- Црни хлеб свакако је много здравији и садржајнији у нутритивном и калоријском смислу. Нутритивне вредности црног хлеба зато посебно одговарају одраслима и особама које покушавају да скину сувишне килограме - додаје Пармар.
БОНУС ВИДЕО: