Никола Миротић је могао да игра за репрезентацију Црне Горе, земљу у којој се родио 1991. године у Подгорици и из које је 2005, као дете, отишао у Шпанију, у Реал Мадрид.

Наводно је и покојни митрополит Српске православне цркве Амфилохије Радовић звао и покушао да га убеди да игра за црногорску репрезентацију, али није успео, јер је Миротић у међувремену заиграо за Шпанију.

Те шок-детаље открио је у једној ТВ емисији у Црној Гори коментатор Небојша Шофранац. Према његовим речима, разговори су се водили и 2013. године уочи Европског првенства у Словенији.

Фото: Профимедиа

 

 

- Што се тиче Миротића знамо да је пет-шест година трајала та сага. Тог лета требало је све да се реши. Ми смо се пласирали, хтели смо да га узмемо и знали смо да ће играти сигурно за неку другу репрезентацију ако га тада не узмемо. Није опција била Србија као што се мислило, већ Шпанија, то га је вукло. Напуштао је Реал тог лета и отишао у НБА - рекао је црногорски новинар.

Тада је "црвена фурија" нудила све, осим једног детаља.

- Они су му све гарантовали осим места у тиму, у односу на Сержа Ибаку. Заиграо је тек после две године тамо. Мислили смо да ће изабрати тада. Тада је разговарано са њим на свим нивоима. Чак је и Амфилохије Радовић разговарао са њим. Знамо колико је везан за цркву. Није случајно дошло до тога, то је неко ко је имао ауторитет и поверење. Разговарао је са њима, пробао да му сугерише да игра за Црну Гору. Није ни то било довољно, али је то био моменат када је било најближе. Одговор је био да још увек неће ни за кога. После тога је заиграо за Шпанију, мада није играо дуго.

Фото: АТА имагес/М. Рафаиловић

 

 

Црногорци су на том шампионату Европе победили Македонију и Србију, али нису прошли групну фазу због пораза од Летоније, Босне и Херцеговине и Литваније.

- Мислим да је много више могао да утиче на нас на том нивоу репрезентације. Он би сад чак могао и да игра. Сад га свуда представљају као Црногорца. Било је доста близу. Било је то 2013. године, ту је био Никола Вучевћи и Никола Пековић који је био лидер, носилац, чекали смо га да заврши уговор. Лука Павићевић га није чекао, можда је могао, сигурно је могао и хтео. Свело се на то да је само Вучевић ту - закључио је Шофранац.

Фото: Профимедиа

 

 

Није тајна колико је Миротић везан за цркву и колико је посвећен помоћи српском народу. У фебруару је био у Призренској богословији и паузу због националних купова искористио је да обиђе српске светиње на Косову и Метохији. Сликао се са полазницима богословије и на богослужењу, а помагао је и монасима у свакодневном раду. Наравно, било је времена и за мало кошарке.

Подсетимо, претходног лета било је прича о његовом доласку у Партизан. Наводно је све било јако близу реализације, али је онда дошло до преокрета.

(Мондо)

БОНУС ВИДЕО: