Милан Кундера, француски писац чешког порекла, један од највећих романописаца 20. века, преминуо је у јулу 2023. године у 95. години. Сада су стигле тужне вести да је преминула и његова супруга Вера у 89. години. Она је била његов књижевни агент и помоћник.

Милан и Вера Храбанкова били су у браку од 1967. године, а једно другоме су се заветовали на љубав само уз присуство сведока. Живели су у Паризу и водили миран живот.

Њихов брак, са само два сведока, почео је несвакидашње. Чак и након провере личних карата, непосредно пре церемоније, писац мења место са сведоком Војтеком Јестрабом. Матичар и послужитељ нису ништа приметили. Јестраб се потписао у матичну књигу као Кундера, а Кундера као Јестраб. Славни писац је тако био у браку без брака.

Фото: Профимедиа

 

 

Живели су у Паризу од 1975. године, а онда је Вера схватила 2008. да не могу да се врате тако лако у Чешку. Наиме, појавио се чланак у коме се писао да је Кундера био доушник комунистичких власти раних педесетих година прошлог века.

- Нико му се није извинио! - рекла је тада Вера, додавши да је чланак погодио и њу и Милана и његово здравствено стање.

Фото: Профимедиа

 

 

Милан је обожавао своју жену. Једном је, због њеног сна, са полица свог дома у Паризу склонио чак 3.000 својих књига. Своју велику колекцију књига поклонио је библиотеци у Брну, свом родном граду. Наиме, Вери је у сан дошао покојни амерички писац Филип Рот и шапнуо јој на ухо ту идеју. Пар се, ипак, помало растужио кад су полице биле празне, па је Вера на њих поређала кестење и неке ситнице које је купила у Пикасовом музеју у Паризу.

Ко је био Милан Кундера

Рођен је 1. априла 1929. године у другом по величини граду у Чешкој, у породици средње класе. Његов отац Лудвиг, својевремено ученик композитора Леоша Јаначека, био је чешки музиколог и пијаниста, а био је и на челу Јаначекове музичке академије у Брну. Кундера је научио да свира клавир од оца и касније је отишао на студије музикологије и композиције. Музиколошки утицаји и референције бројни су у његовом књижевном опусу. Кундера је, такође, у Прагу студирао књижевност и естетику, а након два семестра је прешао на прашку филмску академију, где је слушао предавања из режије и сценарија. Након што је године 1952. дипломирао, тамо је почео да предаје светску књижевност.

Фото:Јутјуб принтскрин/Goran Avramovic

 

 

Писао је песме и кратке приче пре него што је његов први роман "Шала" објављен 1967. Године 1975. емигрирао је у Француску, након што је био изопштен због критиковања совјетске инвазије на Чехословачку 1968. Комунистичке власти забраниле су његове књиге и одузеле му држављанство након што је у Француској објавио "Књигу смеха и заборава" 1979, у којој тадашњег чехословачког председника Густава Хуска назива "председником заборава".

Најпознатији је по свом роману "Неподношљива лакоћа постојања", који је постао светски бестселер након што је објављен 1984. године, а прича о пару Томашу и Терези, усред совјетског обрачуна и Прашког пролећа 1968, четири године након објављивања адаптирана је за филм.

Чешко држављанство повратио је пре само четири године. Ретко је давао интервјуе, верујући да писци треба да говоре кроз своја дела.

(Жена)

БОНУС ВИДЕО: