У Србији је у среду, како је речено из Института "Батут", потврђен први случај инфекције вирусом грипа А (Х3). Прошле године сезонског грипа није било, барем не званично регистрованог, а сада се страхује од потенцијалног судара грипа с корона вирусом и последица које то може имати на пацијенте.

Проф. др Томислав Преведен, инфектолог Клиничког центра Војводине и председник Удружења инфектолога Србије сматра да би у случају судара обе болести у једном пацијенту последице по њега биле озбиљније.

Фото: Профимедиа

 

- Ако једна особа добије и грип и ковид, то ћемо решити тако што ћемо, пошто имамо антивирусну терапију за грип, а за ковид још немамо, том терапијом и вакцинацијом да смањимо ширење грипа, и претворимо га у лакши и средње тежак облик. На располагању имамо ефикасне вакцине против грипа и против короне, и савет је да се што већи број људи вакцинише против обе инфекције, јер вакцина против ковида не штити од грипа, и обрнуто - рекао је др Преведен.

Истог мишљења је и проф. др Нада Куљић Капулица, микробиолог. У вакцинацији је кључ, а чињеница је да ако неко оболи од обе болести у исто време, мора имати тежу слику.

Фото: И. Маринковић

 

- Ако се у једном човеку сударе грип и корона, илити ако дође до дуалне инфекције, очекује се код пацијента тежа клиничка слика и ток болести - рекла је она и додала да је њено искуство показало да иначе кад се сударе два вируса, један увек победи, па се тако прошле године грип повукао:

- Грип ће се ове године мало боље држати и бити учесталији. Сада имамо један случај, али је његова експанзија обично око Нове године, па је сад време да се вакцинишу сви они који нису, а требало би.

(Курир)

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Нпортал.рс".