Ана је православна хришћанка, те је позната по томе да када јој време дозвољава, одлази у обилазак светиња. Данас је посетила једну од великих светиња. Реч је о манастиру Темска, који је посвећен Светом Ђорђу, саграђен у 14. веку и који се налази надомак Пирота.

Фото: Принтскрин/Инстаграм/ананиколицоффициал

 

Ана је на свом Инстаграм сторију објавила фотографију како се умива водо са чесме у манастиру коју је обновио игуман Партеније још у 17. веку.    

Такође је уз њу ставила и песму "Оче наш" - молитву коју је хришћанима оставио сам господ Исус Христос током беседе на горе која је описана у Јеванђељу по Матеју у Новом Завету. Ана Николић је на снимку написала две поруке:

- Знате онај осећај када вам је све познато... и као да сте ту били... Нешто као "деја ву". Тада знате да сте на правом месту - написала је Ана која се очигледно сродила са овом светињом, а онда је уследила и једна захвалница:

- Хвала свим добрим људима који ми се нађоше на овом путу - написала је Ана.

Манастир Темска, посвећен Светом Ђорђу, налази се недалеко од Пирота, у сликовитом окружењу источне Србије. Његова црква, изграђена у Моравском стилу, са осмостраним кубетом и уписаним крстом, један је од најстаријих сакралних објеката тог типа. Фрескосликарство унутар цркве рађено је у два наврата, 1576. и 1654. године. Први живопис обухвата сцене из Христовог страдања, док се у каснијем периоду фреске проширују на нартекс, где се посебно истиче житије Светог Ђорђа.

Историјат манастира сеже до 14. века, када су га подигли браћа Дејановићи, рођаци цара Душана, на темељима старијег храма из 11. века. Манастир је кроз векове претрпео многе недаће, укључујући пљачку од стране Черкеза 1876. године, али је обнављан захваљујући игуманима и локалној заједници. Манастирски конаци, изграђени у различитим периодима, сведоче о његовој дуговечности и важности за вернике.

(Србија данас)

БОНУС ВИДЕО: