Његова емоционална веза са овим простором, као и искрена љубав према народу који тамо живи, огледа се не само у његовом присуству, већ и у песмама које ствара.

У разговору у емисији "Кец на једанаест" на телевизији К1 је поделио своје дубоко личне доживљаје и разлоге зашто је одлучио да своју нову песму посвети Метохији. Поред тога, осврнуо се на значај очувања косовског мелоса, одговорио критичарима, и поделио како се осећа након сваког боравка на Косову и Метохији.

Фото: АТА имагес

 

 

- Метохија је болна рана Косова и Метохије и Србије. Стално сам тамо и обилазим све. Свуда где има петоро или шесторо деце, ја идем да их обиђем, да певамо заједно. Пре него што сам снимио 'Метохијо, моја авлијо', почео сам другу песму прво, која се зове 'Призренска свадба', али негде када смо завршили, осетио сам да имам дужност да снимим прво песму за Метохију. Често сам у Великој Хочи, Метохија се слабо спомиње по песмама, а Хоча нема своју песму, много деце и радости има. То је посебно место и најсветије место у Европи, девет цркава и четири црквишта, између 12. и 15. века - рекао је Милан Васић и додаје:

- Постоји разлог зашто је све ту прављено, а има везе са Немањићима, царом Душаном, има јако историје. Ја на КиМ, идем себе напуним енергијем, али дођем исцрпљен оданде. Разумем да ме воле деце од седам, десет, петнаест година, али када одем у вртић, где деца имају по две године. Они су свуда око мене, грлеме за ноге, знају речи моје песме. Радим све то због њих, све је то тако чаробно. Верујем да не радим све то сам, неко је мене горе одозго, послао да то радим тамо, јер како сам почео да се бавим Косовом, а то је пре једно четири године, никада толико слободног времена нисам имао. Увек сам радио, имао сам можда слободно по три дана, сада имам 20 и одмах идем доле, чим сазнам распоред. Нешто ме тера тамо и много ми је лепо. Моја

цела фамилија је доле - каже Васић.
 

Фото: АТА имагес

 

 

- Ово што радим, нису само песме и спотови. Песме служе да сачувам косовски мелос, а спотови да слободно могу да кажем и едукујем младе људе. Многи не знају шта је Косово и Метохија. Српска историја је тамо и жеља ми је да им покажем, лепоте КиМ, а са друге стране да након што видите те лепоте, одете и посетите Косово и Метохију.

Посета Косову и Метохији, према речима Милана Васића, пружа потпуно другачији поглед на живот у овом крају него што се често приказује у медијима.

- Када одете на Косово и Метохију, не видите тугу или патњу код деце, јер је народ огуглао на те ствари. Ако гледате телевизију, вероватно нећете отићи на Косово, али ако пратите моје емисије, спотове и објаве на Инстаграму, сигурно ћете пожелити да посетите. Народ тамо води свој живот – имају винограде, малине, а деца су ту, весела и пуна живота. Када ме виде, њихова срећа је невероватна. Све је то прелепо. Бог ме створио да волим људе и да увек имам времена за њих. Иако је тешко сликати се са седамсто људи одједном, свакоме се трудим да пружим неколико секунди и испуним им жељу. Да сте видели концерт у петак увече, све би вам било јасно - рекао је наш популарни глумац.

Фото: АТА имагес

 

 

На дан када је поред славе Светог Архангела рођен и цар Душан, одржао се и посебан концерт Милана Васића у манастиру у Призрену.

- Нисам ни знао да је, поред славе Светог Архангела, на тај дан рођен и цар Душан, а баш тог дана одржао се и концерт. Све има своју симболику. Драго ми је да од 1999. године до тог дана никада није било више људи у манастиру.

У споту "Метохијо, авлијо моја", главна улога припала је Мирки Васиљевић. Милан Васић је открио и разлог због којег је одлучио да своју колегиницу укључи у свој пројекат.

- Мирка у мом споту представља Метохију из неколико разлога. Прво, она је прелепа, као што је и Метохија. Друго, Метохија је плодна земља, а Мирка, са четворо деце, нема мрљу у каријери. Она је чиста, добра мајка, супруга и пријатељица, и заслужује да буде представљена као Метохија.

(Мондо)

БОНУС ВИДЕО: