Славни писац Милан Кундера, аутор "Неподношљиве лакоће постојања", преминуо је 11. јула 2023. у 94. години у Паризу, а иза себе оставио бројна дела, награде, цитате... Прошле недеље, недуго после супруга, преминула је и његова супруга Вера Храбанкова, такође у француској престоници (више о томе прочитајте на ОВОМ линку).

Легендарни чешки писац био је у браку с Вером Храбанковом Кундеровом од 1967. године, која је и у деветој деценији била његов књижевни агент и помоћник.

Њихов брак, са само два сведока, почео је несвакидашње.

Фото: Профимедиа

 

 

Чак и након провере личних карата, непосредно пре церемоније, писац мења место са сведоком Војтеком Јестрабом. Матичар и послужитељ нису ништа приметили. Јестраб се потписао у матичну књигу као Кундера, а Кундера као Јестраб. Славни писац је тако био у браку - без брака.

Кундера и Вера живели су у Паризу, а новинар Њујорк Тајмса године 1985. у посети Милану и Вери забележио је да брачни пар живи у тихом делу Монпарнаса, у преуређеном поткровљу с погледом на париске кровове пуних голубова. 

Како је Вера говорила једном приликом, емиграција је најгора грешка коју неко може да учини, док је повратак кући након револуције 1989. био немогућ из практичних разлога и успона дисидената ка моћи.

Како је Кундерова говорила у једном интервјуу, дисиденти су мрзели њеног мужа и пре револуције су се бојали да ће Кундера прећи у политичку опозицију.

Фото:Јутјуб принтскрин/Goran Avramovic

 

 

Вера и Милан живели су у Паризу од 1975. године, а 2008. године је схватила да се не могу вратити у Чешку тако лако... Наиме, појавио се чланак у коме се писао да је Кундера био доушник комунистичких власти раних педесетих година прошлог века. 

Жудели су за кућом, а она се осећала као роб. 

- Нико му се није извинио! - рекла је Вера, додавши да је чланак погодио и њу и Милана и његово здравствено стање.

Фото: Профимедиа

 

 

Милан је обожавао своју супругу. Једном је, због њеног сна, са полица свог дома у Паризу склонио чак 3.000 својих књига! Своју велику колекцију књига поклонио је библиотеци у Брну, свом родном граду.

Наиме, Вери је у сан дошао покојни амерички писац Филип Рот и шапнуо јој на ухо ту идеју. 

Пар се, ипак, помало растужио кад су полице биле празне, па је Вера на њих поређала кестење и неке ситнице које је купила у Пикасовом музеју у Паризу. 

БОНУС ВИДЕО: