Владета Јеротић био је истакнути српски психијатар, психотерапеут, филозоф, књижевник и академик. Његов рад на пољу психијатрије, религије, духовности и филозофије учинио га је једним од најутицајнијих интелектуалаца у Србији током друге половине 20. и почетка 21. века.

Фото: Н. Скендерија

 

 

Јеротић је познат по својој способности да спаја психологију, теологију, филозофију и књижевност, те је постао препознатљив по својим предавањима и књигама које су истраживале људску природу и духовност. Његове савете и данас следе многи, а посебно за родитеље је имао важне поруке.

Како би отац и мајка требало да поступају кад им дете уради лошу ствар?

Чувени психијатар истицао је да је за васпитање деце потребно велико стрпљење.

-Треба хвалити само децу, евентуално адолесценте. Хваљење одраслих само појачава гордост и завист. Питао сам једног нашег епископа, шта је горе – гордост или завист? Рекао ми је да је завист гора, јер се гордост да кориговати у току живота, а завист тешко. То је највероватније зато што и једно и друго почиње у раном детињству - говорио је Јеротић, истичући да за постоји само једна исправна реакција родитеља када дете не уради нешто добро:

Фото: В. Данилов

 

 

- Ја сам нешто важно у Енглеској научио. Тамо дете кад нешто не уради добро, мајка и отац му смирено покажу поново. Ако дете поново не уради добро – мислите да подижу на њега глас? Не, поново му смирено објасне. Зашто не можемо и ми тако, већ: „Ето, трећи пут ти објашњавам, а ти не разумеш! Шта ће од тебе бити? - причао је својевремено.

БОНУС ВИДЕО: