Урсула фон дер Лајен рођена је 8. октобра у Белгији и немачка је политичарка и изабрана председница Европске комисије.

Прва је жена на том положају у историји Европске уније, а мандат јој је почео 1. новебра 2019. године.

Фото: Профимедиа

 

Европски парламент је тајним гласањем изабрао Урсулу за нову челницу Европске комисије. За њен избор је гласало 383 особа, док их је 327 било против, а 22 заступника су била уздржана.

Текуће године одржано је ново гласање према којем је Урсули фон дер Лајен додељен нови петогодишњи мандат, па ће поменуту функцију обављати до 2029. године.

Биографија Урсуле фон дер Лајен

Урсула фон дер Лајен је рођена и одрасла у Бриселу, где је њен отац Ернст Албрект био један од првих европских државних службеника 1958. године, а одрастао је на немачком и француском језику.

Фото: Профимедиа

 

Урсула је немачког и америчког порекла.

Преселила се у Хановер 1971. године, када је њен отац ушао у политику да би постао премијер државе Доња Саска 1976.

Образовање Урсуле фон дер Лајен

Као студент економије у Лондону крајем седамдесетих, живела је под именом Роса Ладсон, а то је уједно и презиме њене америчке пабаке из Чарлстона, Јужне Каролине.

Након што је 1987. године дипломирала као лекар у Медицинској школи у Хановеру, специјализирала се за здравље жена.

Супруг племић и седморо деце

1986. године се удала за колегу лекара Хеика фон дер Лајена, који је рођен у породици која је припадала немачком племству.

Фото: Профимедиа

 

 

Као мајка седморо деце, била је домаћица током дела деведесетих година и четири године је живела у Станфорду у Калифорнији док је њен супруг био на факултету на Универзитету Станфорд, да би се у Немачку вратила 1996. године.

Политичка каријера

На немачким савезним изборима 2009. године Урсула фон дер Лајен је изабрана у Бундестаг - немачки парламент, а представљала је 42. изборну јединицу Хановер, уз Еделгард Булмахн.

У преговорима о формирању коалиционе владе након избора, водила је делегацију ЦДУ/ЦСУ у радној групи за здравствену политику.

Године 2013. је именована првом немачком министарком одбране.

Фото: Танјуг/АП Пхото/Јеан-Францоис Бадиас

 

(Еспресо)

БОНУС ВИДЕО